PE CE PARTE DORMIM?

Poziția în care dormim, spun medicii, ne influențează calitatea somnului dar și starea generală de sănătate a organismului.
Care este însă cea mai bună poziție pentru un somn liniștit și efecte benefice generale? Majoritatea medicilor și-au exprimat deja opinia.
Dr. John Douillard, susține că dormitul pe partea stângă ușurează și sprijină în primul rând digestia, asta pentru că stomacul și pancreasul sunt poziționate ușor către stânga, iar forța de gravitație intervine și ea în procesul de digestie a alimentelor. Dacă dormi pe burtă, pe spate, sau pe partea dreaptă, stomacul trebuie să muncească în plus pentru a procesa hrana pe timpul nopții.
Potrivit lui Douillard, dormitul pe partea stangă sprijină considerabil și funcția sistemului limfatic. Spre deosebire de sistemul circulator, care este mobilizat de forța de pompare a inimii, sistemul limfatic nu dispune de o astfel de pompă, așa că circulația limfei se bazează în mare parte pe forța de gravitație. Atunci când stai întins pe partea stangă, splina – organul guvernator al acestui sistem, precum și vasele limfatice, se drenează mai ușor, sprijinind astfel eliminarea toxinelor din organism.
Sistemul limfatic, alcătuit din splină, noduri limfatice și vase limfatice, este cel mai important și mai extins sistem cu rol de detoxifiere al corpului. Nu degeaba, în medicina ayurvedica, se pune un accent deosebit pe reglarea circulației limfei pentru prevenirea și vindecarea multor boli și afecțiuni. De asemenea, dormitul pe partea stangă asigură o funcționare mai eficientă a intestinelor și îmbunătățește motilitatea intestinului gros.
Dar, potrivit medicului specialist John Douillard, probabil cel mai important motiv îl reprezintă sprijinirea funcției circulatorii a aortei, o arteră principală care și ea descrie traiectoria unui arc de cerc în segmentul stâng al corpului. Ori dormitul pe stanga înlesnește așadar funcția cardiacă, astfel fiind necesară o forță mai mică de pompare a sângelui către stomac și în segmentul inferior al corpului prin artera aortă.
Iată câte beneficii importante asupra sănătății întregului corp are simpla ajustare a poziției în care dormi! Dacă ești obișnuit să dormi într-o altă poziție decât pe partea stangă, încearcă să asiguri o tranziție cât mai lină către noua poziție de somn. Relaxează-te, ia lucrurile încet și nu te forța să rămâi în această poziție chiar de la inceput dacă nu te simți confortabil.
Încearcă să variezi poziția obișnuită de somn cu această nouă poziție până când reușești să adormi fără probleme în poziția corectă.
Sursa: preluare FB Natura Consult Medica