Hiperglicemia (creșterea exagerată a concentrației de glucoză din sânge, frecventă în diabetul zaharat)
se instalează atunci când organismului primește o cantitate de alimente excesivă, glucoză peste valorile normale sau o cantitate prea mică de insulină.
Cauzele apariției hiperglicemiei ar putea fi:
- _ insulină insuficientă
- _ alimentație în exces
- _ luarea meselor mai devreme față de obicei
- _ ingerarea de alimente cu o concentrație mare de glucoză
- _ lipsa exercițiilor fizice sau activitate fizică redusă
- _ sistem imunitar scăzut
- _ stresul emoțional și/sau fizic
- _ medicamentație în exces, incluzând hormoni ori steroizi
- _ alte cauze care generează strez ori dezechilibre ale organismului
De menționat că nu toți cei care trec prin momente de creștere a indicelui glicemic peste normal, suferă neaparat de diabet. Însă hiperglicemia trebuie luată în serios deoarece poate duce la complicații care, în final, pot declanșa diabetul. În concluzie, este foarte important să ne monitorizăm regulat și îndeaproape glicemia, pentru a putea fi în măsură să prevenim declanșarea diabetului.
Există mai multe moduri de manifestare ale hiperglicemiei, pe care le putem recunoaște cu ușurință. Iată 14 dintre acestea:
- 1. sete intensă pe întreaga perioadă a zilei
- 2. infecții care recidivează
- 3. instabilitate nervoasă
- 4. impotență
- 5. constant gura uscată
- 6. vindecarea cu greutate a rănilor
- 7. urinare frecventă cu preponderență în timpul nopții
- 8. senzație de oboseală permanentă
- 9. senzație permanentă de foame inexplicabilă
- 10. piele uscată și mâncărime
- 11. vedere încețoșată
- 12. incapacitate de concentrare
- 13. disconfort al stomacului
- 14. îngrășare peste normal, cu depuneri în exces în zona abdominală
Dacă ne recunoaștem într-unul sau mai multe simptome din cele enumerate mai sus, nu nseamnă neaparat că suferim de diabet însă este recomandat să consultăm medicul. Acesta va stabili ce măsuri se impun:
- _ începerea unui tratament medicamentos
- _ regim alimentar corespunzător
- _ program de exerciții fizice
- _ înlăturarea stresului – destul de realizat în realitatea societății în care trăim)
Produsele alimentare pot fi împărțite în categorii, în funcție de indicele glicemic (IG) pe care îl au fiecare dintre ele și care variază pe o scară de la 0 la 100.
Alimentele cu un IG ridicat se încadrează între limitele 70 și 100, dintre acestea fiind: pîinea albă, cartofii copți, popcorn, preparate dulci pe bază de orez și toate produsele de patiserie etc.
Alimentele cu un IG mediu sunt cuprinse între 55 și 69, dintre care amintim: orezul alb și brun, produse din ovăz, mierea, pâinea intermediară, produse fast-food etc.
Alimentele recomandate sunt cele care au IG cuprins între 0 și 54, cele mai la îndemână pentru un regim alimentar adecvat fiind: fasolea, morcovul, sucul de roșii, mazărea, brocoli, ceapa galbenă, ouăle, cireșele, bananele, grapefruit, strugurii, sucul proaspăt de ananas, nucile, carnea de curcan etc.
Consumând alimente din ultima categorie, vă puteți scădea și menține sub control glicemia mult mai ușor, comparativ cu un regim alimentar haotic și în exces.
Sursa: healthyfoodchoices365.com