Afinele - Insulina Vegetala

Afinele (Vaccinum myrtillus), cunoscute popular şi ca afine de munte, asine, coacăze, afene, merişoare de munte, pomuşoară, sunt fructele afinului, un arbust mic întâlnit în general în zonele de munte, cu precădere pe versanţi cu umiditate crescută şi temperatură moderată.

Efecte hipoglicemice

Afinul este cunoscut pentru proprietăţile sale antidiabetice, iar fructele şi frunzele acestuia, au fost folosite de-a lungul secolelor pentru ameliorarea simptomelor diabetului. Într-un studiu a 685 de nutriţionişti italieni, afinul a fost al patrulea clasat pe lista remediilor naturiste recomandate pentru îmbunătăţirea controlului glicemic.

Efectele hipoglicemice înregistrate reprezintă un efect dorit în ajutorul prevenţiei şi controlului diabetului de tip 2, o afecţiune foarte răspândită şi cauzată de rezistenţă la insulină şi insuficiență de celule beta-pancreatice. Diabetul de tip 2 este asociat cu un nivel ridicat al stresului oxidativ, inflamaţii, dislipidemie şi este însoţit de un risc ridicat de apariţie a unor afecţiuni cardiovasculare, cancer şi afecţiuni ale vederii.

Efectul hipoglicemic al afinelor este mediat de interferenţa acţiunii enzimelor, în special alfa-glucozidazei, şi de asemenea, de efectele asupra secreţiei de insulină şi transportului de glucoză. S-a descoperit că antocianidinele stimulează secreţia de insulină a celulelor beta-pancreatice, prin cianidine şi delfinidine (antocianidinele predominante din afine), demonstrând astfel cel mai puternic efect dintre toate antocianidinele testate.

Obezitatea este un factor puternic în crearea unei predispoziţii către diabetul de tip 2. Polifenolii din afine ajută la prevenirea obezităţii prin inhibarea enzimelor digestive, precum lipază, reducând astfel absorbţia de grăsimi.

Combinaţia de proprietăţi antioxidante, antiinflamatorii şi hipolipemice deţinută de afine aduce beneficii de lungă durată, în special persoanelor cu diabet de tip 2.

(Paragrafe preluate din lucrările: 1. Cignarella A, Nastasi M, Cavalli E, Puglisi L. Capacitatea de scădere a nivelului lipidelor a frunzelor de Vaccinium myrtillus, un tratament antidiabetic tradiţional, pe dislipidemie la şobolani. 1996; 2. Ghosh D, Konishi T – Antocianidinele şi extractele bogate de antocianidine: roluri în diabet şi funcţiile ochiului. Asia Pac. J. Clin. Nutr. 2007)

Afinele sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de antocianidine. Aceşti componenţi polifenolici dau acestor fructe un conţinut antioxidant ridicat, fiind consideraţi bioactivii cheie responsabili pentru multe beneficii aduse sănătăţii. Deşi afinele sunt cunoscute în general pentru îmbunătăţirea vederii, au fost demonstrate efectele sale excepţionale în scăderea glicemiei şi reglarea nivelului lipidelor, proprietăţile sale anti-inflamatorii reuşind practic să devină un zid defensiv în apărarea organismului de stresul oxidativ.

Prin urmare, afinele au un potenţial extraordinar în tratarea şi prevenţia simptomelor inflamaţiilor, dislipidemie, hiperglicemie sau un nivel ridicat al stresului oxidativ, afecţiuni cardiovasculare, cancer, diabet, demență senilă şi alte afecţiuni datorate, în general, avansării în vârstă. De asemenea au fost descoperite efecte antimicrobiale ale acestor fructe.

Antocianidinele, spre deosebire de alţi bioflavonoizi, sunt absorbite de către organism integral.

(Informaţii preluate din Medicina alternativă: Aspecte clinice şi biomoleculare. Ediţia a 2-a)

Efecte anticancerigene şi genoprotectoare

Una din trei persoane primeşte un diagnostic de cancer într-un anumit punct din viaţa lor. Tratarea cancerului este foarte grea şi de cele mai multe ori fără success. Cancerul este o boală cauzată de mutaţii în genele cheie ale controlului dezvoltării şi distribuţiei celulelor. Pagubele aduse AND-ului cresc probabilitatea apariţiei acestor mutaţii. Astfel, orice supliment sau component bioactiv care protejează organismul de aceşti agenţi distructivi sau poate repara aceste pagube este un potenţial agent anticancerigen.” (Paragraf preluat din Collins A.R Distrugeri oxidative ale AND-ului, antioxidanţii şi cancerul – Bioeseuri. 1999; 21:238–46.)

Efecte cardioprotectoare

În toată lumea, afecţiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces. Factorii majori de risc ale afecţiunilor cardiovasculare sunt reprezentaţi de obezitate, diabet, hipertensiune arterială, dereglări la nivelul lipidelor şi un nivel ridicat al acidului uric. Stresul oxidativ ridicat este de asemenea unul din factorii ce contribuie la apariţia acestor afecţiuni, inflamaţia fiind un factor cheie. Ateroscleroza, pricipalul factor în bolile de acest tip, este un process inflamator asociat proceselor stresului oxidativ şi pagubelor aduse endoteliului vascular. Prin urmare, efectele antiinflamatorii şi antioxidante ale antocianidinelor sunt relevante în efectele cardioprotectoare ale afinelor. Efectele antihipertensive, de scădere a lipidelor, hipoglicemice şi împotriva obezităţii sunt de asemenea cardioprotectoare.

(Paragraf preluat din lucrările: Libby P, Ridker P.M, Maseri A, „Inflamaţia şi ateroscleroza”. Circulaţia sângelui. 2002; Zafra-Stone S, Taharat Y, Bagchi M, Chatterjee A, Vinson J.A, Bagchi D. Antocianidinele din afine: „Antioxidanţi inediţi, sănătatea omului şi prevenţia bolilor”. 2007)

Efectele anti-inflamatorii

Inflamaţia este un mecanism de autoprotejare a organismului, dar inflamaţia cronică creşte nivelul stresului oxidativ şi susţine dezvoltarea multor boli legate de înaintarea în vârsta, incluzând bolile cardiovasculare şi cancerul. Multe studii arată că antocianidinele, compenenta fenolică predominantă găsită în afine, au efecte anti-inflamatorii. (paragraf preluat din Dreiseitel A, Schreier P, Oehme A – Inhibarea de activitate proteazomala de antocianidine. 2008.)

Efecte oculare

Utilizarea afinelor pentru afecţiunile ochilor şi în îmbunătăţirea vederii are o istorie lungă. S-au făcut numeroase studii pe aceste efecte asupra cataractei, retinopatiei, degenerărilor maculare şi vederii pe timpul nopţii. Multe dintre aceste studii au arătat efecte pozitive, precum îmbunătăţirea anormalităţilor retinei, creşterea rezistenţei capilare, încetinirea progresiei miopiei şi îmbunătăţirea vederii pe timpul nopţii.

Efecte neuroprotectoare

Fenomenul afecţiunilor dezvoltate pe fondul înaintării în vârstă, ce duce către declin cognitiv este comun şi de neoprit. Infarctul miocardic, determinat de hipertensiune sau tromboză, este o cauză principală a deceselor. Efectul vasodilatator şi anti-inflamator al afinelor are un aport seminificativ în conservarea funcțiior cognitive şi neuromotorii prin reducerea riscului reprezentat de ambele cauze ale infarctului. Mai mult, ţesutul neuronal, inclusiv retina, este bogat în acizi grași polinesaturați, efectul antioxidant al antocianidinelor din afine protejând aceste locuri predispuse oxidaţiei, astfel conservând funcţiile creierului şi retinei.

Languages

Prin continuarea navigării pe www.diabetrix.ro, acceptați Politica de confidențialitate și folosire cookie.
Mai multe informații Accept