Pueraria Thunbergiana

Pueraria thunbergiana este o specie de plantă din familia Fabacae-lor. Este cunoscută popular şi sub numele de kudzu sau “Rădăcina săgeată japoneză”. Numele său provine de la numele plantei folosit în Japonia, kudzu.

Pueraria thunbergiana conţine un număr mare de izoflavonoizi folositori, 60% din cantitatea acestora fiind puerarin. Efectele cele mai cunoscute ale puerarin-ului sunt scăderea glicemiei şi atenuarea polidipsiei (senzaţia puternică de sete). Efectele miraculoase ale plantei Pueraria thunbergiana sunt datorate şi unui alt izoflavonoid aflat în compoziţia acesteia, numit dadzein, un agent antiinflamator şi antimicrobian puternic.

În medicina tradiţională chineză, unde este cunoscută sub numele de „ge gen”, Pueraria thunbergiana este considerată una dintre “cele 50 de ierburi fundamentale”. Pueraria thunbergiana a fost folosită la început pentru tratarea alcoolismului având și efect detoxifiant pentru ficat.

Rădăcina de Pueraria thunbergiana este recomandată de obicei pentru atenuarea manifestării clinice a disfuncţiei urechii interne precum şi în alte situaţii clinice, inclusiv febra, disfuncţii gastro-intestinale, probleme ale pielii, migrene şi un nivel ridicat al colesterolului.

De asemenea, Pueraria thunbergiana este folosită şi pentru disfuncţii ale sistemului circulator, precum hipertensiune arterială, aritmie (bătăi neregulate ale inimii), dureri la nivelul cutiei toracice (dureri în piept) dar şi pentru probleme ale sistemului respirator, amintind aici infecţiile sinusurilor, simplele răceli sau gripa.

Pe lângă efectele sale cele mai cunoscute în lupta cu diabetul, kudzu mai este folosit şi pentru a reduce simptomele menopauzei, durerile musculare, dizenteria, gastrita, diareea şi migrenele.

STUDII

Studiile în afecţiunile cardiovasculare au demonstrat efectele benefice ale rădăcinii de Pueraria thunbergiana, care deţine proprietăţi anti-diabetice şi hipolipemiante (scade nivelul lipidelor).

Compuşii naturali ce apar în compoziţia izoflavonoidului au fost folosiţi întotdeauna pentru a trata problemele legate de nivelul lipidelor. Un studiu pilot recent a demonstrat efectele puerarinului în organism şi abilitatea acestuia în a modifica modul de captare a alcoolului de către acesta.

Un studiu al Departamentului de cardiologie al Spitalului Popular din cadrul Universităţii Wuhan din China, numit “Puerarinul atenuează nivelul ridicat de glucoză şi proliferarea celulelor tesutului muscular neted induse de diabet”, arată că stresul oxidativ duce la dezvoltarea unor complicaţii diabetice vasculare. Scopul acestui studiu a fost determinarea eficienţei şi a mecanismului de funcţionare al puerarinului în atenuarea proliferării celulelor ţesutului muscular neted indusă pe fondul nivelului ridicat al glucozei. Rezultatele au confirmat faptul că puerarinul are un aport substanţial în atenuarea factorilor diabetici negativi mai sus amintiţi. (Paragraf preluat din studiu)

Un alt studiu efectuat de către Departamentul de Farmacie din cadrul celui de-al treilea spital afiliat Universităţii Medicale din provincia chineză Guangxi specifică: “Diabetul este o afecţiune cronică caracterizată prin disfuncţii metabolice în ţesuturile specifice. Studiul prezent a fost gândit pentru a analiza potenţialele beneficii ale puerarinului în efectele hipoglicemice şi hipolipemice asupra şoarecilor diabetici.(…) Rezultatele oferite de acest studiu arată că glicemia a fost redusă semnificativ în urma administrării puerarinului, în timp ce concentraţia insulinei serice a crescut. Mai mult, puerarinul a contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor dislipidemiei.(…) Aceste noi descoperiri demonstrează că puerarinul exercită rolurile hipoglicemice şi hipolipemice, ceea ce înseamnă că activitatea sa antidiabetică este asociată cu creşterea expresiei de insulină şi menţinerea homeostazei metabolice.” (Paragrafe preluate din studiu)

Languages

  • Romana (RO)
  • English (UK)
Prin continuarea navigării pe diabetrix.ro, acceptați Politica de confidențialitate și folosire cookie.
Mai multe informații Accept