Ophiopogon Japonicus

Ophiopogon japonicus, cunoscută şi ca iarba maimuţei, planta fântână, iarba Mondo, barba dragonului sau barba şarpelui este o specie de plantă care crește în China, Vietnam, India şi Japonia.

În medicina tradițională chineză tuberculii de Ophipogon japonicus, cunoscuți sub denumirea de “mai men dong”, reprezintă planta cea mai importantă pentru combaterea deficienței de Yin. Conform cărții Materia Medica din medicina naturistă chineză, planta este dulceagă, un pic amară și un pic « rece », pătrunde în canalele inimii, plămânilor și stomacului și hrănește Yin-ul din stomac, splină, inimă și plămani, domolind focul interior și calmând iritabilitatea.

Ophiopogon japonicus în lupta cu diabetul

De-a lungul timpului, o serie de studii şi cercetări au demonstrat efectul anti-diabetic al extractului din diferitele părţi ale plantei:

Un studiu numit “Efectul protectiv al polizaharidelor extrase din Ophiopogon japonicus pe şoarecii diabetici” efectuat de departamentul “Medicină şi ştiinţa vieţii” din cadrul Institutului de Inginerie glicobiologica din China a arătat că polizaharidele extrase din rădăcina de Ophiopogon japonicus au efect semnificativ în metabolismul lipidelor în sânge, activitate antioxidativă, precum şi efecte de protecţie a ficatului şi rinichilor faţă de efectele diabetului.

De asemenea, analizele biochimice şi histopatologice au arătat că OJP1 (un polizaharid izolat din compoziţia plantei) atenuează daunele aduse de către diabet ficatului şi rinichilor.

Un alt studiu al Universităţii de Ştiinţe Tehnologice Huazhong din China, numit “Polizaharidele din Ophiopogon japonicus în tratarea diabetului de tip 2” arată că extractele din această plantă scad rezistenţa la insulină, reduc vizibil glicemia şi îmbunătăţesc semnificativ toleranţa zahărului în diabetul de tip 2.

Un studiul al Colegiului Medical Wenzhou din China demonstrează, de asemenea, proprietăţile antioxidative şi antidiabetice ale plantei. Experimentele farmaceutice au arătat că OJP1 reduce nivelul glicemiei, sporeşte secreţia de insulină şi remediază distrugerea insulelor beta-pancreatice (Langerhans) la şoarecii cu diabet indus.

Un studiu mai complex, numit “MDG-1 – un polizaharid din Ophiopogon japonicus exercită efecte hipoglicemice pe calea PI3K/Akt pe şoareci cu diabet indus”, efectuat de către Universitatea de Medicină Tradiţională Chineză din Shanghai, Centrul de Cercetare Inginerească a Tehnologiei Preparării MTC din cadrul Universităţii Shanghai din Pudong precum şi Spitalul Shuguang din cadrul aceleeaşi Universităţi, a demonstrat că MDG-1, un polizaharid din Ophiopogon japonicus, a redus glicemia, hiperinsulinemia şi hiperlipemia la şoarecii cu diabet indus.

Testul de toleranţă la glucoză orală şi alte teste cu insulină au arătat că după tratamentul cu MDG-1 nivelul rezistenţei la insulină a scăzut. Concluzia în urma studiului a făcut referire la activitatea anti-diabetică remarcabilă dezvoltată de MDG-1 extras din Ophiopogon japonicus, care reprezintă un compus antidiabetic promiţător în viitorul tratării diabetului de tip 2.

Languages

  • Romana (RO)
  • English (UK)
Prin continuarea navigării pe diabetrix.ro, acceptați Politica de confidențialitate și folosire cookie.
Mai multe informații Accept