Femeile cu diabet si bolile de inima
Femeile cu diabet sunt mai predispuse la a dezvolta boli de inimă!
Femeile, de obicei, nu dezvoltă boli de inimă - sau hipertensiune arterială, unul dintre factorii de risc major - până după menopauză. Dar, "dacă aveți diabet zaharat, această regulă nu se mai aplică", spune Christine Maric-Bilkan, cercetător în cadrul programului Biologie Vasculară și Hipertensiune, ramură a National Heart, Lung, and Blood Institute.
Diabetul "crește în mod dramatic riscul" de boli de inimă la orice vârstă - în general, persoanele cu diabet zaharat sunt de două ori mai susceptibile de a avea boli de inimă sau un accident vascular cerebral - și impactul acesteia "tinde să fie mai mare la femei decât la bărbați," spune cercetătoarea.
Diabetul zaharat, o boală în care organismul fie nu produce suficientă insulină (tip 1), fie insulina nu este utilizată în mod corespunzător (de tip 2), poate da naștere unor „piroane” de zahăr în sange. De-a lungul timpului, aceste vârfuri pot deteriora nervii și vasele de sânge, predispunând astfel persoanele care suferă de diabet unui risc crescut față de bolile de inimă și/sau accidentele vascular- cerebrale.
De asemenea, diabetul zaharat duce la pierderea necontrolată a vederii, la insuficiență renală ori amputări ale membrelor inferioare, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi.
Persoanele cu diabet zaharat sunt de până la de patru ori mai susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare, conform statisticilor realizate Cleveland Clinic, iar femeile cu diabet zaharat sunt de doua ori mai predispuse la un al doilea atac de cord și de patru ori mai vulnerabile în a suferi de insuficiență cardiacă față de persoanele care nu suferă de diabet, afirmă American Diabetes Association.
"Riscul de a dezvolta hipertensiune arterială se dublează la bărbați, iar la femei este de patru ori mai mare, dacă aveți diabet zaharat", spune Maric-Bilkan
„Se pare că femeile, până la limita de vârstă când începe menopauza, beneficiază de un factor de protecție împotriva bolilor de inimă, probabil ceva legat de estrogen. Însă acest avantaj este pierdut de femei în cazul în care suferă de diabet zaharat.”
Tot din studii reiese că diabetul are un impact mai mare asupra persoanelor de sex feminin decât în cazul persoanelor de sex masculin.
În anul 2011, Maric-Bilkan a testat un grup de femei finlandeze în premenopauza, care sufereau de diabet zaharat de tip 1 și a constatat că toate acestea aveau un nivel mai mic de estrogen decât normal. "Nu știu dacă au contractat diabetul zaharat din cauza nivelului redus de estrogen, sau invers", spune ea. Ea subliniază faptul că riscul de deces în cazul bolilor de inimă "este extrem de mare la femeile cu debut precoce de diabet zaharat, comparativ cu femeile care nu suferă de această afecțiune".