Implicațiile psihologice ale diabetului zaharat

Știi cum te afectează diabetul la nivel psihic și care sunt implicațiile...?

 Ca orice boală cronică, diabetul aduce neplăceri la nivel psihologic atât pentru pacient cât și pentru cei apropiați. Orice schimbare majoră în stilul de viață al unei persoane este traumatică pentru că se asociază interior cu ideea de pierdere. Pierderea unei variante cunoscute de viață care acum trebuie să integreze o serie nouă de modificări: tratamentul constant, grija continuă pentru dietă, monitorizarea constantă a glicemiei, administrarea dozelor de insulină etc...toate acestea degenerând în pierderea unei identități până atunci sănătoase.

 Un alt aspect important este negocierea constantă cu ideea, teama de evoluție a bolii și apariția complicațiilor. Nu de puține ori apare sentimentul de furie și nedreptate, mai ales în cazul diabetului zaharat de tip I. Pacientul se simte nedreptățit, victimă a unui context pentru care nu este vinovat și pe care nu îl poate controla. Se poate întampla ca această furie să fie direcționată către cei apropiați, mai ales în condițiile în care apare la vârste foarte mici. Este posibil ca această afecțiune să aducă modificări în relațiile sociale ale pacientului.

Procesul de negociere cu această boală nu este ceva ce îl implică doar pe pacient, ci și pe cei apropiați. Susținerea terapeutică este importantă mai ales în cazul tinerilor, pentru a se putea realiza o dezvoltare psihologică armonioasă și asumată. De asemenea, starea de echilibru interior se reflectă și în starea de echilibru fizic. O conștientizare a bolii și o acceptare a schimbărilor pe care aceasta le aduce, pot ajuta la ținerea sub control a echilibrului glicemic.

 

Irina Chelarescu,

Psihoterapeut psihanaliză de cuplu, familie și grup

 

 

Languages

  • Romana (RO)
  • English (UK)
Prin continuarea navigării pe diabetrix.ro, acceptați Politica de confidențialitate și folosire cookie.
Mai multe informații Accept