Odihna și rezistența la insulină

Legătura între un somn bun și rezistența la insulină...

 O singură noapte de privare de somn sau 6 luni de alimentație bogată în grăsimi pot afecta sensibilitatea la insulină în proporții similare, se arată într-un studiu prezentat la reuniunea anuală a Societății pentru Obezitate care a avut loc în Los Angeles, CA, anul trecut.

Iată cea mai bună dovadă a importanței unui somn bun pentru menținerea sănătății. Se știe acum, lucru care nu era cunoscut înainte, că deficitul de somn, la fel ca și o dietă bogată în grăsimi, afectează sensibilitatea la insulină, ducând în cele din urmă la dezvoltarea rezistenței față de aceasta. 

Josiane Broussard, PhD, și colegii săi de la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, CA, au desfășurat un studiu prin care doreau să demonstreze dacă privarea de somn și o dietă bogată în grăsimi influențează sensibilitatea la insulină în moduri similare.

Atunci când organismul devine mai puțin sensibil la insulină, el trebuie să producă mai multă insulină pentru a menține astfel stabil nivelul de zahăr din sânge. Dar acest lucru poate duce, în timp, la diabet de tip 2.

Pentru cei care nu știu încă, diabetul este o afecțiune ce poate duce la o serie de complicații grave, inclusiv boli de inimă. Iar persoanele cu obezitate sunt mai susceptibile să dezvolte rezistența la insulină și, ulterior, diabet.

O noapte fără somn se compară cu 6 luni de alimentație bogată în grăsimi

Cercetătorii au făcut experimente pe un lot de câini masculi, măsurând sensibilitatea la insulină a acestora înainte și după o dietă cu conținut ridicat de grăsimi. Mai întâi, au privat opt dintre câini de somn, timp de o noapte, și au folosit un test de toleranță la glucoză pentru a măsura sensibilitatea la insulină a acestora. Cercetătorii au comparat rezultatele cu cele ale câinilor care au avut o noapte de somn normală. Apoi câinii au fost hrăniți timp de 6 luni cu alimente cu conținut ridicat de grăsimi, înainte de a fi testați din nou.

Studiul a demonstrat că o noapte de privare de somn a redus sensibilitatea la insulină a subiecților cu 33%, în timp ce 6 luni de dietă bogată în grăsimi au redus această sensibilitate cu doar 21%. Odată ce dieta bogată în grăsimi a cauzat insensibilitate la insulină, o altă noapte de privarea de somn nu a afectat sensibilitatea la insulină în continuare.

Studiul sugerează că o noapte întreagă de privare de somn poate fi la fel de dăunătoare pentru sensibilitatea la insulină precum o dietă de 6 luni bogată în grăsimi. Cercetătorii consideră că aceasta demonstrează importanța unui somn adecvat în menținerea nivelului glicemiei și reducerea riscului de boli metabolice, precum obezitatea și diabetul.

Atât somnul insuficient, cât și o dietă bogată în grăsimi induc rezistența la insulină printr-un mecanism similar. În afară de afectarea sensibilității la insulină, privarea de somn poate duce la creșterea consumului de alimente, iar în consecință crește riscul general de boli metabolice. Pe de altă parte, se pare că, după o dietă bogată în grăsimi, sensibilitatea la insulină nu poate fi redusă în continuare doar din cauza privarii de somn. Mai mult, alte studii demonstrează că 6,5 ore pe noapte ar putea reprezenta o cantitate sănătoasă de somn.

Dr. Caroline Apovian, purtător de cuvânt al Societății pentru Obezitate susține: „Este extrem de important pentru medici și asistenții din sistemul medical să le atragă atenția pacienților asupra lipsei de somn. Mulți pacienți înțeleg importanța unei diete echilibrate, dar nu au o idee clară despre modul în care lipsa de somn le poate dezechilibra organismul.ˮ

Dr. Broussard a solicitat cercetări suplimentare pentru a se examina mai îndeaproape legătura dintre somn și dietă, precum și relația lor cu sensibilitatea la insulină. De asemenea, alte cercetări se vor axa, pe viitor, și pe prevenție: astfel, se va verifica dacă sensibilitatea la insulină se imbunătățește după un somn de recuperare.

Prin înțelegerea cauzelor și a complicațiilor obezității, precum și prin identificarea mecanismelor relevante implicate, oamenii de știință speră să găsească cheile pentru prevenirea sau vindecarea acesteia.

 

Sursa: medicalnewstoday.com

 

 

 

Languages

  • Romana (RO)
  • English (UK)
Prin continuarea navigării pe diabetrix.ro, acceptați Politica de confidențialitate și folosire cookie.
Mai multe informații Accept