Pancreasul și funcția lui
"Stilul de viață natural" - partea 4 din 16
Pancreasul este cea mai importantă parte a corpului uman, dar, din păcate, puţină lume ştie acest lucru, datorită faptului că el îşi face datoria în linişte.
În zilele noastre însă auzim tot mai des de el, din cauza numărului tot mai mare de bolnavi de diabet.
Pentru ca alimentele pe care le mâncăm să fie transformate în energie utilă pentru corp, trebuie ca pancreasul să funcţioneze corespunzător. Dacă anumite celule din pancreas nu funcţionează corespunzător, apare diabetul.
În continuare, prezentăm pe scurt modul în care funcţionează pancreasul. Pancreasul este situat în partea superioară a abdomenului, în spatele stomacului, orizontal. Capătul dinspre duoden este mai lat şi se numeşte cap, ar celălalt capăt, îndreptat spre rinichiul stâng, este mai îngust şi se numeşte coadă. Glanda pancreatică este formată din mici insule, numite Insulele Langerhans, formate, la rândul lor, din celule speciale. Numărul insulelor este în jur de un milion şi cele mai multe sunt situate spre coadă. Fiecare insulă conţine trei tipuri de celule: alfa, beta şi delta. Fiecare tip de celule produce un anumit tip de hormoni. Insulina este produsă de celulele beta.
În principal, insulele pancreatice secretă două tipuri de substanţe:
1) sucul pancreatic şi 2) hormoni precum insulina, glucagonul şi somatostatina.
Să vedem ce rol au aceste substanţe.
1) Sucul pancreatic
Până la un punct, digestia are loc în stomac, după care se continuă în duoden, prima parte a intestinului subţire. Când alimentele (parţial digerate) ajung în duoden, pancreasul eliberează sucul pancreatic. Acest suc face posibilă digestia proteinelor şi grăsimilor. Ba mai mult, pancreasul va elibera o cantitate mai mare de suc în cazul alimentelor care duc la creşterea acidităţii, cu scopul de a echilibra balanţa acido-bazică a corpului. Prin urmare, acest suc protejează intestinele.
Există trei enzime pancreatice importante, cu rol în digestie: 1) tripsina, 2) amilaza şi 3) lipaza. Tripsina transformă proteinele în aminoacizi. Astfel, proteinele din alimentele ingerate ajung în sânge sub forma aminoacizilor. Amilaza transformă carbohidraţii, rămaşi în stomac după digestie, în glucide mai simple. Lipaza transformă grăsimile în acizi graşi şi glicerol.
2) Hormoni
Insulina - în fiecare insulă pancreatică sunt în jur de 10000-20000 de celule beta, care produc insulină. După digestie, carbohidraţii din alimentele ingerate sunt transformaţi în glucoză, iar glucoza ajunge în sânge. Se consideră, în mod greşit, că glucoza se transformă în energie de îndată ce ajunge în sânge. Acest lucru se întâmplă însă numai după arderea glucozei în interiorul fiecărei celule. Dacă ne imaginăm că fiecare celulă este o sobă, atunci ne gândim că este nevoie şi de un combustibil pentru arderea glucozei. Combustibilul necesar pentru arderea glucozei este insulina. Aşadar, glucoza ajunge în sânge din când în când, iar dacă insulina nu este prezentă în cantitate corespunzătoare, concentraţia glucozei în sânge creşte, iar rezultatul este diabet.
Glucagonul - Acest hormon este produs de celulele alfa din pancreas. Spre deosebire de insulină, el are rolul de a creşte concentraţia zahărului în sânge. Când concentraţia zahărului în sânge scade sub valoarea normală, glucagonul face ca glucoza stocată în ficat să fie eliberată în sânge.
Somatostatina - Acest hormon este produs de celulele delta din pancreas. El reduce concentraţia zahărului în sânge, crescută de glucagon, venind în ajutorul insulinei. Cu alte cuvinte, acţionează ca un mediator între insulină şi glucagon.
Astfel, producând insulină, pancreasul joacă un rol foarte important în activitatea metabolică.
Sursa: "Remediu dovedit pentru diabet prin Stilul de Viață Natural" - de Dr. Mantena Satyanarayana Raju