Alimentatia adecvata este unul dintre principalii factori pentru o viata sanatoasa. Prin alimentatie, hrana pe care o ingeram ne ofera nutrientii necesari unui stil de viata echilibrat, care ne ajuta sa ne ferim de boli si sa ne dezvoltam armonios mintea și corpul. De aceea, trebuie să ne documentam periodic si, daca e cazul, sa apelam la nutritionisti profesionisti, cand vine vorba despre modul in care consumam diferite produse de origine animala sau vegetala, indiferent dacă suferim sau nu de o anumita boala. Cu atat mai mult, in cazul in care suferim de o forma, mai usoara sau mai complexa, de dereglare a organismului, o alimentatie adecvata poate face diferenta dintre vindecare si agravare. Aceste reguli ale alimentatie se aplica si in cazul diabetului, un sindrom ce incapaciteaza organismul din a descompune zaharurile (glucoza) pentru a le stoca in mod corespunzator in corpul uman. Acest articol va face o compilatie de alimente permise la diabet, precum si de alimente interzise in diabet, pentru ca cei care sufera de acest sindrom sa poata avea o nutritie sanatoasa si benefica organismului lor.
Diabetul, pe intelesul tuturor
Pe scurt, in caz de diabet, organismul afectat nu va fi in stare sa proceseze eficient zaharul din sange, transformandu-l in energie, iar acest lucru produce grave disfunctii la nivelul bunei functionari a organismului. Exista mai multe categorii de diabet, printre care se numără cel mai cunoscut dintre acestea, diabetul zaharat. Cele mai importante tipuri de diabet zaharat sunt cel de tipul 1 si cel de tipul 2, care sunt diferentiate de o dependeta de insulina. Insulina este un hormon ce permite organismului sa transforme glucoza din sange intr-o forma de energie. Incapacitatea de actionare a insulinei duce la diabet, ce poate fi mentinut la stadii acceptabile printr-un regim alimentar pentru diabet, exercitii fizice si medicatie adecvata. Un al treilea tip, destul de raspandit, de diabet este cel gestational, care este observat in timpul sarcinii si afecteaza 1 din 25 de femei pe plan mondial, provocand disfunctii atat in perioada sarcinii, cat si in cea post-natala. O alta categorie de diabet, care nu are nici un fel de legatura cu diabetul zaharat, este diabetul insipid, caracterizat prin sete si urinare la intervale scurte de timp.
Alimentatia este vitala!
Foarte multe boli presupun o atentie sporita in ceea ce priveste alimentatia, insa in cazul diabetului, o alimentatie adecvata si bine supravegheata este vitala. Exista foarte multe forme de regim pentru diabet, insa toate au la baza acelasi lucru: consumul de alimete cu un indice glicemic cat mai scazut, care se digera mai lent, aducand un aport de proteine si de grasimi benefice unei astfel de digestii. Printre alimentele pentru diabet cu un indice glicemic scazut se numara branza, unt, iaurt, oua, peste, crustacee si carne, dintre alimentele de origine animala, si legume verzi, fasole boabe, naut, linte, soia, mazare, alune, nuci, mere, pere, portocale, paine de secara si fulgi de ovaz, dintre alimetele de origine vegetala. Este indicat ca pentru fainoase, cereale, cartofi si lactate sa utilizati un cantar special si sa tineti cont de sfaturile medicului nutritionist in ceea ce priveste cantitatea zilnica ce poate fi consumata.
Pe scurt, aceste alimente permise la diabet se consuma doar crude, la gratar sau fierte, sunt indicate doar fructe care nu au un continut ridicat de zahar, si, foarte important, este dezirabila doar apa simpla sau minerala. Tot ceea ce se soldeaza cu un gust dulce in gura trebuie evitat sau consumat in cantitati infime, doar la recomandarea specialistului in nutritie.
Zaharul este inamicul nr. 1
Dupa cum ii spune si denumirea, diabetul zaharat este un sindrom ce nu poate procesa eficient zaharul ingerat de organism. Acesta poate fi tinut sub control doar prin consumarea unor alimente cu un continut de zahar scazut. Aceste alimente pentru diabetici nu permit o digestie mult prea usoara si o ingerare in cantitati ridicate a zaharului daunator. Dupa cum puteti observa, acest regim pentru diabet este destul de generos si nu contine o cantitate enorma de alimente ce nu pot fi consumate. Totusi, exista o serie de alimente interzise in diabet, care trebuie evitate cu orice pret, si care se invart in jurul aceluiasi numitor comun: zaharul.
De aceea, dulciurile, cele din comert sau facute in casa, sucurile racoritoare din comert si sifonul, alimentele prajite si bauturile alcoolice consumate fara moderatie trebuie sa paraseasca dieta dumneavoastra. Bineinteles, toate cele de mai sus dauneaza sanatatii tuturor ce le consuma, de aceea trebuie sa nu va impacientati cand auziti termenul de regim alimentar pentru diabet, deoarece acesta se constituie din alimente sanatoase, ce ar aduce un echilibru nutritional in viata oricui.
In afara de aceste alimente interzise, trebuie avute in vedere alimentele cu un indice glicemic moderat si inalt, precum fructele foarte dulci (banane, stafide, pepene rosu), legume bogate in carbohidrati (cartofi, morcovi, sfecla, pastarnac), cerealele (orez, fulgi de porumb, faina de grau, mussli) si produsele de panificatie rezultate din acestea si nu in ultimul rand mierea. Toate acestea pot fi consumate, dar in cantitati foarte mici, cantarite cu strictete si doar in urma unor discutii cu medicul dumneavoastra.
Diabetul nu este un capat de lume
Chiar daca nu veti mai putea consuma dulciuri si junk-food, diabetul zaharat nu este o boala severa decat atunci cand nu este tinut sub control cu un regim alimentar pentru diabet adecvat, exercitii fizice si medicatie corespunzatoare. In rest, va puteti bucura de viata si de micile placeri alimentare ale acesteia, avand grija ca sanatatea dumneavoastra sa nu fie afectata. Trebuie doar sa va adresati unui specialist, sa aveti grija la cantitatea si calitatea alimentelor si sa va feriti de zahar. In acest mod, nu faceti decat sa va imbunatatiti stilul de viata, si in speta, cel alimentar.