tratament Diabet Diabetrix | Biokraft
Adaugat on
  • Modifica dimensiunea scrisului: Mareste Micsoreaza
  • Accesari: 14154
  • 0 Comentarii

Care sunt fructele recomandate pentru bolnavii de diabet?

Care sunt fructele recomandate pentru bolnavii de diabet?

Diabetul este o afectiune cronica ce insumeaza o serie de dezechilibre metabolice din cauza carora glicemia din sange se mareste foarte mult, daca nu este tinuta sub control de tratament medicamentos.

Diabetul se produce atunci cand productia de insulina (care regleaza glicemia) este inadecvata sau atunci cand celulele corpului nu raspund corespunzator la insulina.

Uneori, diabetul poate fi un dezechilibru care contine ambele afectiuni.

Persoanele cu o glicemie marita vor experimenta urinari frecvente sau foame si sete accentuate si prezinta un risc marit pentru dezvoltarea altor afectiuni precum bolile cardiovasculare, afectiuni neuropatice, ale rinichilor, probleme de vedere precum cataracta si glaucomul sau probleme ale pielii (afectiuni bacteriene si fungice).

De aceea, este fundamental ca diabetul sa fie tinut sub control prin dieta; avand in vedere ca este o afectiune ceva mai restrictiva in ceea ce priveste alimentele recomandate.

Dieta este cruciala pentru bolnavii de diabet. Alaturi de exercitiul fizic sustinut si de o terapie medicamentoasa eficienta, bolnavii de diabet pot duce o viata normala.

Fie ca este vorba de diabet de tip I insulino-dependent sau de diabet de tip II, regimul pentru diabet si optiunile alimentare permise trebuie sa tina seama in primul rand de indicele glicemic al alimentelor consumate.

Indicele glicemic este un instrument de masurare a calitatii carbohidratilor dintr-un anumit aliment.

Acest indice masoara cat de repede impacteaza carbohidratii prezenti intr-un aliment zaharul din sange.

In functie de indicele glicemic, alimentele sunt impartite in cele cu indice mic, mediu sau mare, in functie de cat de brusc pot creste zaharul din sange, comparativ cu glucoza sau cu painea alba.

Prin alegerea alimentelor cu indice glicemic cat mai mic, bolnavii de diabet pot tine mai usor sub control nivelul de insulina, in timp ce alimentele cu in IG mare au un efect puternic asupra glicemiei si a secretiei de insulina, fiind nerecomandate sau chiar interzise pentru bolnavii de diabet.

In ciuda restrictiilor in general mai severe din punct de vedere al alimentelor, exista fructe permise in diabet. Fructele sunt pline de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, fiind o alegere nutritionala excelenta chiar si intr-un regim alimentar de diabet.

Iata cateva optiuni premise de fructe pentru diabet:

 

1.        Ciresele – avand in vedere ca indicele lor glicemic (GI) este de 20 sau chiar mai mic, ciresele sunt o alegere excelenta de gustare la orice ora a zilei, caci nu vor pune sanatatea diabeticilor in pericol. In plus, ciresele sunt bogate in antioxidanti puternici, care au un rol puternic anti-inflamator si anti-aging.

2.       Merele – merele sunt optiunea perfecta pentru diabetici, pentru ca au un indice glicemic mic si contin pectina, o fibra solubila care ajuta la scaderea colesterolului si la reglarea zaharului din sange si a tranzitului intestinal, avand si un puternic efect anti-inflamator care ii ajuta pe diabetici sa se lupte cu infectiile mai usor.

3.      Prunele – Consumate proaspete sau uscate, prunele sunt un remediu cunoscut pentru constipatie si pentru reglarea functionarii sistemului digestiv. In plus, prunele sunt o sursa importanta de antioxidanti si fitonutrienti, o pruna avand aceeasi cantitate de antioxidanti precum o mana de afine. Prunele contin fier si potasiu si au in componenta vitaminele A, C si E. Aceste fructe trebuie mancate cu coaja caci majoritatea vitaminelor se gasesc in coaja.

4.       Strugurii – desi au in indice glicemic de 50, o portie de aproximativ 100 de grame are un indice glicemic doar de 8, asadar strugurii sunt un aliment potrivit pentru diabetici doar daca sunt consumati cu moderatie. Consumul in exces este insa contraidicat din cauza concentratiei mari de zahar din sange. Fibrele continute de struguri pot imbunatati digestia si absorbtia nutrientilor, astfel incat vor ajuta glicemia intr-un mod indirect. Strugurii contin antioxidanti precum resveratrolul, ideal pentru sanatatea arterelor si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Strugurii mai contin si fito-chimicale cu proprietati anti-aging.

5.       Piersicile – aroma dulce si fructata a piersicilor este asociat cu venirea verii si cu simplitatea gustului sanatos. Piersicile au un indice glicemic mic atunci cand sunt consumate in moderatie. Pentru bolnavii de diabet, se recomanda gustari a cate 150 de grame de piersica, avand in indice glicemic de 6. Piersicile sunt o sursa excelenta de vitamina C si de antioxidanti. Se recomanda piersicile consumate proaspete si nu cele ambalate la cutie sau sub forma de compot, din cauza cantitatii mare de zahar din siropul de compot.

6.       Capsunile – o singura portie de capsuni ofera 100% din cantitatea de vitamina C recomandata zilnic. De asemenea, capsunile contin potasiu, care ajuta la micsorarea presiunii sanguine si fibre, care creeaza o senzatie durabila de satietate, evitand astfel mesele bogate in carbohidrati concentrati. Intr-un studiu recent, s-a demonstrat ca oamenii care au mancat paine cu o portie de capsuni au avut nevoie de mai putina insulina pentru a-si normaliza glicemia decat cei care au mancat doar paine. Aceasta cercetare arata ca polifenolii din capsuni pot ajuta la digestia carbohidratilor simpli, care ar avea nevoie de mai putina insulina pentru a tine glicemia sub control.

 

Acestea sunt doar cateva din optinile de fructe pe care diabeticii le pot consuma fara probleme in cantitati moderate. Cheia este asadar moderatia – care se masoara atat in marimea unei portii, cat si in indicele glicemic al fiecarui fruct in parte.

 

 

Chiar daca sunt alimente ideale pentru sanatatea intregului organism, fructele in cantitati mari nu sunt recomandate pentru diabetici, in special daca este vorba de fructe foarte dulci, precum bananele, strugurii si ananasul.

 

 

 

Comentarii

  • Nu s-au inregistrat comentarii. Fii primul care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu

Vizitator - Duminică, 08 Mai 2016
Biokraft Romania

Intreaba medicul

Limba: Romana