O maladie care afecteaza in prezent 9% din populatia planetei, diabetul reprezinta o boala cronica complexa, ce apare datorita scaderii abilitatii unei parti a pancreasului de a produce destula insulina sau de a gestiona actiunea acesteia. S-a constatat insa ca aparitia diabetului nu este influentata in mod direct de starea pancreasului, ci de buna functionare a „celulelor beta” din pancreas, responsabile pentru producerea de insulina, o substanta care ajuta la metabolizarea glucidelor.
Procesul de digestie transforma aproape toate alimentele pe care le consumam in substante simple care pot fi ulterior absorbite, printre care si glucoza. Insulina este un hormon produs de aceste celule din pancreas, si are rolul de a facilita absorbtia glucozei de catre celule, care o folosesc ulterior pentru a produce energie.
Existenta diabetului este cunoscuta de peste 2000 de ani, modul sau de manifestare fiind descris de numerosi doctori. Cu toate acestea, desi diabetul este cunoscut ca o tulburare a metabolismului, cauzele sale nu sunt intru totul explicate si nu exista in momentul actual un tratament definitiv, insa starea bolnavului poate fi tinuta sub control prin medicatie si o alimentatie saraca in zaharuri. Aparitia diabetului este favorizata de un stil de viata sedentar, de obezitate sau alimentatia bogata in grasimi si dulciuri, precum si de stres.
Cate tipuri de diabet exista?
Diabetul se poate manifesta in 4 forme:
1. Diabetul zaharat de tip 1 (numit si diabet insulino-dependent) este caracterizat de incapacitatea pancreasului de a mai produce insulina, ceea ce face ca pacientii sa fie total dependenti de administrarea acesteia prin injectii. Acestia trebuie sa isi auto-administreze insulina in fiecare zi pentru a putea supravietui. Acest tip de diabet se intalneste la 5% din totalul pacientilor si este considerat o boala autoimuna, in majoritatea cazurilor. La momentul actual, nu exista o metoda de a preveni sau vindeca aceasta boala.
Persoanele cu diabet insulino dependent prezinta simptome cum ar fi: secretie excesiva de urina, senzatie de sete continua, senzatie de foame permanenta insotita de scadere in greutate, precum si oboseala excesiva. Aceste simptome apar brusc, de obicei cu 1-3 luni inainte de diagnosticare. Cazurile de diabet de tip 1 apar mai ales la copii si tineri.
2. Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecvent intalnita forma de diabet, si apare mai ales la persoanele cu un stil de viata nesanatos sau la cele obeze. Boala apare datorita incapacitatii organismului de a gestiona corect insulina, cu toate ca este posibil ca pancreasul sa produca totusi suficienta. Simptomele diabetului zaharat de tip 2 sunt similare cu cele ale primului tip de diabet, insa mai putin accentuate. Din acest motiv, de multe ori diagnosticul apare la cativa ani dupa aparitia acestora, si uneori dupa aparitia primelor complicatii. Pana de curand, cazurile de diabet non insulino dependent erau intalnite la adulti, insa mai recent, s-au descoperit si la copii.
3. Diabetul zaharat gestational apare uneori in timpul sarcinii, cand gravidele au niveluri ale glicemiei mai mari decat normal dar mai mici decat cele care duc de regula la diagnosticarea diabetului. Din aceasta cauza, pot aparea complicatii atat in timpul sarcinii, cat si la nastere. Ulterior, la 20-50% dintre femeile care au suferit de diabet gestational se va instala o forma definitiva de diabet de tip 1 sau tip 2. Diagnosticarea se va face mai degraba prin testele din timpul sarcinii, simptomele nefiind evidente.
4. Diabetul secundar apare la persoanele care sufera deja de afectiuni pancreatice, hepatice sau endocrine.
Care sunt simptomele diabetului?
Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 se manifesta in principal prin:
· secretie excesiva de urina
· senzatie de sete continua
· tulburari de vedere
· senzatia de furnicaturi la nivelul membrelor
· senzatie de foame permanenta insotita de scadere in greutate
· oboseala excesiva
· infectii frecvente
Care sunt riscurile diabetului?
In timp, prezenta zaharului in sange duce la consecinte grave asupra sanatatii, in special asupra inimii, a ochilor, a rinichilor si a sistemului nervos. Pentru a preveni diabetul non insulino dependent, activitatea fizica regulata si o dieta echilibrata sunt vitale. In special persoanele care au avut cazuri de diabet in familie trebuie sa isi supravegheze indeaproape greutatea si stilul de viata. Chiar si 30 de minute de activitate fizica moderata in majoritatea zilelor sunt indeajuns pentru a mentine sanatatea organismului, iar in cazurile in care este necesara reducerea greutatii, acest lucru este indicat sa se faca tot prin sport.
Dieta unei persoane cu risc de diabet trebuie sa contina minimum 3 portii de fructe si legume zilnic, precum si o cantitate scazuta de grasimi. In plus, aceste persoane trebuie sa renunte la fumat, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. La nivel mondial, s-a constatat ca 50% dintre oamenii bolnavi de diabet mor din cauza bolilor cardiovasculare, in special in urma unui atac de cord.
Caracterul cronic al diabetului de tip 1 si al celui de tip 2 duce in timp la agravarea bolii si la complicatii severe:
· boli oculare - retinopatia diabetica – ce poate duce la orbire
· piciorul diabetic – o suma de modificari produse de diabet la nivelul piciorului, caracterizate prin furnicaturi sau amorteli, dureri in timpul miscarii sau in repaus, o sensibilitate redusa la nivelul pielii in caz de taieturi sau infectii. In cazuri extreme, pot aparea cangrene la nivelul degetelor, care se pot extinde pe intreg piciorul
· boli cardiovasculare – pacientii cu diabet au risc crescut de accident vascular cerebral, infarct miocardic si moarte subita. In plus, in caz de diabet este accelerata depunerea de grasimi pe vasele de sange mari si mai ales in cele mici, crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, in special a aterosclerozei.
· boli renale – insuficienta renala datorita prezentei zaharului in sange