tratament Diabet Diabetrix | Biokraft
Adaugat on
  • Modifica dimensiunea scrisului: Mareste Micsoreaza
  • Accesari: 5668
  • 0 Comentarii

Ce este hemoglobina glicozilata

Ce este hemoglobina glicozilata

 

Tot ce trebuie sa stii despre hemoglobina glicozilata

 

Hemoglobina glicozilata HbA1c este o analiza medicala ce reflecta media glicemiei din ultimele 3 luni.

Are rolul de a ajuta medicul diabetolog in a evalua evolutia diabetului si gradul acestuia de control.

 

Mecanismul de creare a acestei componente a hemoglobinei este responsabil pentru utilitatea ei - “zaharul” se depun pe proteinele din corpul uman. Acest fenomen este cumulativ, ceea ce o face o analiza foarte eficienta si poate fi folosita ca si intrument de diagnosticare si management al pacientului diabetic.

Transformarea valorii HbA1c in o medie a glicemiei poate fi realizata cu ajutorul unei formule exacte insa cunoasterea corespondentelor intre anumite valori prag al Hb glicozilate si media glicemiilor pe 3 luni poate fi la fel de utila.

 

Popular, i se mai spune si “glicemie glicozilata” sau “glicemia glicozilata”.Numele acestea totusi nu trebuie sa induca in eroare deoarece semnificatia acesteia difera de hemoglobina normala.

Pe de alta parte, la persoanele cu valori anormale ale hemoglobinei (anemii, hemogobinopatii, anomalii de electroforeza hemoglobinica, etc.) valoarea HbA1C este influentata.

Analiza hemoglobina glicozilata poate fi facuta la orice laborator de analize medicale. Trebuie doar sa cautati  “hemoglobina glicozilata recoltare” sau “hemoglobina glicozilata pret” si rezultatele va vor trimite spre clinici care va pot ajuta in acest sens.

 

Hemoglobina Glicozilata Valori si Hemoglobina glicozilata interpretare 

 

Hemoblogina glicozilata valor normale - (deci la persoanele fara diabet) sunt intre 4.5 si 5.7%.

Valorile intre 5.7 si 6.4% corespunde unei patologii numite prediabet (situatie complet reversibila cu ajutorul unui stil de viata sanatos si natural).Hemoglobina glicozilata mare (valorile mai mari de 6.5%) corespunde diabetului zaharat, care indica un control slab al glicemiei la pacient. Acesta este un semnal de alarma care trebuie respectat.

Aceasta indica faptul ca trebuie luate masuri imediate, atat din punct de vedere medical cat si al stilului de viata. In cazul in care pacientul nu este compliant cu schimbarea conditiilor lui de viata, se apeleaza la medicamente hipoglicemiante (metformin este cel mai frecvent) sau chiar la insulina.

 

In situatia in care valorile indica o patologie (deci mai mari de 5.7%) nu se poate pune direct diagnosticul de prediabet sau diabet, aceasta situatie necesitand un consult de specialitate mai amanuntit.

Interpretarea acestei analize este unica pentru fiecare pacient, in functie de multipli parametri - varsta, afectiuni asociate, risc hipoglicemii, simptomatologie si asa mai departe.O valoare de 7% reprezinta o media a glicemiilor de 154 mg/dl. O valoare de 8% reprezinta o media de 183 mg/dl iar o valoare de 9% corespunde cu o medie de 212mg/dl - si asa mai departe.

Aceasta media a glicemiilor poate sa nu corespunda cu masuratorile de la domiciliu, mai ales daca pacientul si-a masurat glicemia doar dimineata sau seara sau in orice alt moment al zilei. Astfel, pe parcursul evolutiei pacientului se urmaresc anumite obiective care pot raspunde une stari de sanatate optime dar si unei calitati a vietii satisfacatoare cu riscuri minime in viitor.

 

Hemoglobina Glicozilata In Sarcina

 

Cand sarcina este ingrijita bine din punct de vedere metabolic (adica hemoglobina glicozilata este sub 7%), rata de pierdere de sarcina este similara cu cea din populatia generala, cea fara diabet. (in jurul numarului de 15%)

Daca hemoglobina glicozilata este mai mare de 7.5%, riscul de pierdere de sarcina se tripleaza. In cazul acesta, pierderea sarcinii evolueaza pe fondul aparitiei unor malformatii congenitale necompatibile cu viata.Totusi, cresterea hemoglobinei glicozilate nu creste frecventa anomaliilor cromozomiale (ex: sindromul Down) comparativ cu populatia generala.

 

Pierderea de sarcina este cel mai frecventa la pacientele supraponderale si cu varsta inaintata. Din pacate, fix acest segment este in continua crestere. Daca insa controlul metabolic nu este efectiv, ar fi indicata amanarea sarcinii si reducerea grasimii corporale pana la un procent normal si pana se ajunge la o greutate normala.

Riscul pierderii de sarcina este maxim in primul trimestru si apoi scade cu apropierea de termen.O buna pregatire a sarcinii este cruciala la femeile cu diabet ce isi doresc nasterea unui copil.

 

In concluzie, urmarirea hemoglobinei glicozilate este cruciala in managementul glicemiei la pacientul diabetic si este foarte importanta in urmarirea sarcinii la pacienta diabetica.

Aceasta este o unealta foarte utila pentru a masura progresul si a ne indruma inspre masurile utile ce le putem lua pentru a avea o glicemie mai buna.

 

 

Comentarii

  • Nu s-au inregistrat comentarii. Fii primul care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu

Vizitator - Marți, 03 Mai 2016
Biokraft Romania

Intreaba medicul

Limba: Romana