Trigiceridele sunt grasimi alcatuite din diverse tipuri de acizi grasi care se gasesc in corpul uman - fie in sange, fie in tesutul adipos. Sursa lor este in mare parte din grasimile din alimentatie - 95% din acestea fiind trigliceride. Acestea sunt o parte esentiala din dieta umana si desi poarta stigma de “nesanatos”, doar in cantitati crescute sunt nesanatoase - altfel fiind esentiale pentru multe procese din corp, de la regenerarea celulelor pana la functionarea optima a sistemului nervos, hormonilor si proceselor digestive.
Ce inseamna Trigliceride Mari si Valori Trigliceride?
Exista confuzie in privinta a ce inseamna trigliceride marite. Atunci cand nivelul trigliceridelor este peste nivelul de 150 mg/dl (deci trigliceride mari sau trigliceride crescute), aceasta se numeste hipertrigliceridemie.
Trigliceride Marite - Simptome
Cand trigliceridele serice marite se acumuleaza intr-o cantitate mare in tesutul adipos, apare obezitatea sau supraponderea. Cand se acumulează în cantitate mare în sânge, apare hipertrigliceridemia. De asemenea, trigliceridele crescute se manifesta prin aparitia depozitelor de grasime in jurul articulatiilor, ochilor (asa numita xantelasme) si incheieturilor (lipoame). Hipertrigliceridemia este un factor crescut pentru ateroscleroza - depunerea grasimilor pe artere, blocand curgerea sangelui si creand blocaje pentru acesta.
Ateroscleroza, pe masura ce avanseaza, determina boala coronariana ce poate duce la infarcte miocardice. Nu numai atat insa pot aparea si probleme la nivel periferic - in special la nivelul picioarelor - datorita circulatiei proaste. (picioare reci, lipsa de sensibilitate si asa mai departe)
Trigliceridele marite in sarcina nu au efect direct asupra copilului si chiar sunt normale datorita modificarilor hormonale prin care trece mama in timpul sarcinii. Nu reprezinta o sursa de ingrijorare - ba chiar in primul trimestru s-a observat o scadere a trigliceridelor, urmand ca in ultimele 2 trimestre sa creasca.
In cantitati foarte mari (peste 500 mg/dl) se pot depune chiar si pe retina, ducand la scaderea acuitatii vizuale si eventual la orbire. Pot exista diverse situatii de trigliceride crescute - trigliceride marite colesterol normal sau trigliceride normale cu colesterol marit. Biochimic vorbind, sunt tot grasimi si au efect similar asupra organismului.
Trigliceride Marite - Cauza
Anumite obiceiuri zilnice pot determina cresterea trigliceridelor din sange. De exemplu, o nutritie cu calorii in exces (indiferent de sursa caloriilor), exces de carbohidrati cu absorbtie rapida, o viata sedentara care nu include cel puțin 30 de minute de mișcare zilnica, toate acestea contribuie la un nivel al trigliceridelor de peste 150 mg/dl – valoarea normală a acestora.
Consumul de alcool, chiar si în cantități reduse dar repetat frecvent, precum și consumul de alimente din faină si cu un continut mare de zahar, ne pot expune riscului de hipertrigliceridemie.
Fumatul are iarasi o influenta negativa asupra metabolismului lipidic si poate duce la un nivel crescut de trigliceride.
Cum scad trigliceridele?
Scaderea trigliceridelor apare automat cand se adopta un stil de viata sanatos - fara exces de calorii sau alimente procesate si cand se adopta un regim de miscare zilnic. Mentinerea unei greutati normale tine sub control automat nivelul trigliceridelor.
Tratament trigliceride marite
Exista diferite medicamente si suplimente care se preteaza pentru tratament insa cel mai eficient mod este schimbarea modului de viata si adoptarea unor obiceiuri sanatoase. Medicamentele indicate ar fi statinele, niacina, fibratii, uleiul de peste.Alta solutie pentru trigliceride marite, in speta ateroscleroza, este cel chirurgical insa acesta nu este curativ si nu rezolva problema in sine.Ceea ce poate face este doar sa indeparteze vasele pline de ateroscleroza. Nu este recomandat decat in cazurile foarte avansate.
Tratament Naturist Trigliceride Marite
Miscarea zilnica (minim 30 minute / zi), un regim dietetic de bun simt si controlat sunt cele mai eficiente arme impotriva trigliceridelor marite. De asemenea, pierderea greutatii in exces si mentinerea unei greutati normale conteaza foarte mult in mentinerea unui nivel sanatos de trigliceride.
Regim Alimentar Trigliceride Marite
Specialistii recomanda sa consumam zilnic alimente cu grăsimi sanatoase, mono și polinesaturate. Astfel de alimente sunt maslinele, oleaginoasele (nuci, alune, migdale, fistic) sau uleiul de masline. De asemenea, acizii grași Omega-3 din pește pot ajuta la scaderea valorii trigliceridelor.Se recomanda evitarea alimentelor procesate (mai ales cele cu grasimi trans) de tip cele ambalate, prajite in ulei de floarea soarelui sau alte uleiuri industriale.
Zaharul, mierea, dulciurile si alimentele dulci mancate in exces (mai mult de o portie foarte mica pe zi) duc la cresterea rapida a trigliceridelor deci se recomanda limitarea lor drastica.