Ce Este Diabetul Insipid?
Diabetul insipid este o boala manifestata prin cresterea senzatiei de urinare, consumului de fluide si senzatiei de sete.Acesta nu trebuie sa fie confundat cu diabetul zaharat. Cele 2 tipuri de diabet se asemana datorita simptomelor similare - ambele consta in cresterea urinarii si a senzatiei de sete imperioasa. Cu toate acestea, toate celelalte aspecte, inclusiv cauza dezvoltarii acestora si metodele de tratament, sunt diferite.
Diabet Insipid Cauze
1.Diabetul insipid central
Cel mai raspadit tip de diabet insipid (numit si diabet insipid central) este cauzat de lipsa vasopresinei.
Vasopresina este un hormon care actioneaza in mod normal asupra rinichiului pentru a reduce cantitatea de urină, crescand concentratia acesteia.
Acest tip de diabet insipid este cauzat de obicei de afectarea glandei pituitare, in special partea inferioara a acesteia. (acesta fiind locul unde vasopresina este produsa). Patologiile glandei pituitare pot avea diverse cauze: tumori, infectii bacteriene sau virale, lovituri traumatizante, infiltratii si diferite alte defecte congenitale.
Diabetul insipid pituitar este in majoritatea cazurilor, permanent, neputand fi tratat. In ciuda acestui fapt, simptomele pot fi ameliorate si chiar tratate cu ajutorul medicamentelor.
2. Diabetul insipid gestational (in sarcina)
Lipsa hormonului vasopresina se poate intampla si in timpul sarcinii, daca glanda pituitara este afectata cumva sau placenta distruge mult prea repede hormonul. Acest tip de diabet insipid este cunoscut si sub numele de diabet insipid gestational. De obicei, în cazul acestuia, deficienta de vasopresina dispare după 4-6 saptamani după naştere. Se poate intampla insa ca, daca aceasta situatie apare la prima sarcina, sa existe sanse crescute sa apara si la a 2 a sarcina.
3. Diabetul insipid nefrogenic
Diabetul insipid poate fi provocat şi de incapacitatea rinichilor de a reactiona la “efectul antidiuretic” provocat de secretia normala de vasopresină. Acest tip de diabet insipid este cunoscut sub numele de diabet insipid nefrogenic şi poate fi rezultatul consumului unor medicamente, existentei unor patologii renale sau existentei unor afecţiuni genetice.
Acest tip de diabet insipid este foarte instabil, - acesta poate disparea dupa stoparea cauzei declansatoare sau poate persista in alte situatii.
4. Diabetul insipid dipsogenic
Al 4 lea tip de diabet insipid, diabetul indipid dipsogenic apare cand vasopresina este reprimata ca urmare a aportului excesiv de fluide. Aportul acesta excesiv de fluide poate aparea drept urmare a unor afectiuni psihice sau psihiatrice si necesita tratament adecvat acestora. Prin urmare, tratamentul acestuia este mult mai greu de urmarit si implementat.
Singura cale sigura de diferentiere a celor 4 tipuri de diabet insipid se face prin masurarea nivelului hormonului vasopresina in timp ce se aplica un stimul precum limitarea drastica a fluidelor.
Diabet Insipid Simptome
Simptomul principal din acesta afectiune este reprezentat de urinare frecventa, atat pe parcursul zilei cat si nocturn. Uneori pot aparea chiar pierderi necontrolate de urina pe perioada noptii.
Urina este in cantitate crescuta si diluata (pe 24 de ore, cantitatea de urina poate varia intre 3 si 15 litri, in functie de gravitatea patologiei). Aceasta pierdere mare de lichide duce la cresterea exponentiala a setei si ingestia unor cantitati mari de apa.
Alte simptome diabet insipid la copii mici - acestia pot prezenta, in afara de udarea excesiva a scutecelor si prezenta semnelor de deshidratare, simptome de tipul nelinistii, plans exagerat, febra, scadere in greutate si intarziere de crestere fizica si psihologica.
Diabet Insipid Tratament
1. Diabetul insipid de origine centrala
Daca diabetul este secundar unei patologii hipofizare sau hipotalamice, trebuie tratata de la inceput aceasta patologie.
Daca este vorba despre o forma usoara (deficit partial de hormonul vasopresina), este suficient ca pacientul sa bea suficiente lichide pe parcursul zilei pentru a evita deshidratarea.
In cazul unei forme mai severe (deficit marcat de vasopresina - daca aceasta cantitate de urina poate ajunge la 10-15 litri / 24 de ore), tratamentul consta in administrarea unui substitut sintetic de vasopresina numit desmopresina.
2. Diabetul insipid nefrogen
Daca diabetul insipid nefrogen este secundar administrarii unor medicamente, acestea se pot opri sau inlocui cu avizul medicului dar uneori diabetul insipid poate fi ireversibil.
Recomandarile medicale in acest caz consta in:
- asigurarea unui aport suficient de lichide
- ca si diabet insipid tratament naturist, se recomanda o dieta saraca in sare cu scopul de a reduce cantitatea de urina produsa de rinichi;
- administrarea unui diuretic numit hidroclorotiazida (25mg / zi);
- administrarea de AINS - antiinflamatoare nesteroidiene (ex: ibuprofen, 200mg / zi);
- administrarea de desmopresina in doze mari (are efect mai ales in formele dobandite).
3. Diabetul insipid dipsogen
Tratament diabet insipid in acest caz ar trebui sa se adreseze cauzei. Se poate modifica medicatia la pacientii cu schizofrenie (de exemplu, clozapina poate reduce aportul excesiv de lichide).
Nu se recomanda tratamentul cu desmopresina deoarece pot aparea scaderea sodiului din sange cu efecte dramatice (edem cerebral, convulsii sau coma).
Singura recomandare sigura in aceste cazuri este reducerea cantitatii lichidelor pe care o consuma pacientul.
4. Diabetul insipid gestational
La formele de diabet insipid gestational aparute prin distrugerea vasopresinei de catre placenta se poate administra desmopresina; este un medicament sigur, aceasta nu traverseaza placenta si nu afecteaza fatul.
Daca mecanismul de aparitie al acestui tip de diabet insipid este dereglarea mecanismului setei si ingerarii cantitatilor de lichide, atunci desmopresina este contraindicata deoarece poate avea efecte nocive.