tratament Diabet Diabetrix | Biokraft
Adaugat on
  • Modifica dimensiunea scrisului: Mareste Micsoreaza
  • Accesari: 1358
  • 0 Comentarii

Diabetul la copii – prevenire, simptome, tratament

Diabetul la copii – prevenire, simptome, tratament

Toti parintii din lume isi doresc ca micutii lor sa fie sanatosi, voiosi si fericiti. De aceea, un parinte trebuie sa fie in permanenta in garda atunci cand vine vorba de starea de bine a copilului sau. Consultarea medicului este necesara chiar si la cele mai banale complicatii care se ivesc in viata micutilor, deoarece organismul lor este in formare, deci mai vulnerabil fata de cel al unui adult. Din pacate, chiar si in cazul celor mai vigilenti dintre parinti, copii acestora pot dezvolta diverse deficiente, care, netratate, pot duce la complicatii grave. Astfel, controalele frecvente la medicul pediatru si diversele teste si analize facute de catre acestia sunt cei mai buni aliati ai unui parinte in lupta cu orice pune in pericol sanatatea copilului sau.

 

            Poate fi diabetul la copii prevenit?

            Raspunsul la aceasta intrebare este inca unul incert, intrucat cercetatorii nu au gasit inca niste factori externi care contribuie la dezvoltarea diabetului la copii, ce ar putea fi incadrate la cauze de diabet la copii. Ideea conform careia diabetul la copii se produce in urma consumarii zilnice a unei cantitati mari de zahar de catre micuti este un mit. Evident, asta nu inseamna ca zaharul, intr-o cantitate ridicata, este benefic intr-o alimentatie echilibrata. Cantitatea zilnica de glucide ingerata de catre un copil trebuie tinuta sub atenta observatie, deoarece poate cauza mult prea multa energie, care este fie consumata intr-un ritm mult prea alert, fie nu este consumata si produce obezitate. Asadar, o alimentatie sanatoasa si o viata activa din punct de vedere fizic poate fi cheia impotriva multor maladii.

            Din pacate, diabetul zaharat la copii are, de multe ori, si o componenta genetica, ce nu este neaparat transmisa din generatie in generatie. Acest factor genetic poate contribui la o dezvoltare insuficienta a insulinei, hormonul produs de pancreas, care eficientizeaza tranzitia glucozei din sange catre celulele organismului, producand astfel principala sursa de energie a corpului uman. De aceea, fara cantitatea necesara de insulina, zaharul din sange nu mai este transformat corespunzator in energie si astfel ia nastere diabetul la copii.

            Singura modalitatea de a fi in garda in fata unui potential pericol de diabet la copii este analiza sangelui copiilor, determinand nivelul glicemiei din sange, care trebuie sa fie in proportii normale, adica intre 70 si 109 mg/dL, pe nemancate. Anormalitatea, sau starea de pre-diabet, intervine atunci cand nivelul glicemiei in sange este de peste 126 mg/dL, tot pe nemancate, caz in care trebuie sa se ia masurile alimentare si medicamentoase necesare.

 

            Diabetul la copii – simptome

            Diabetul zaharat la copii este de aceleasi tipuri ca si cel la adulti: diabet zaharat de tip 1 si 2.Primul tip este insulino-dependent, deoarece pancreasul produce insulina in cantitati foarte mici sau chiar deloc. Acest tip de diabet este destul de rar, intervenind la aproximativ 5-10% din totalul pacientilor bolnavi de diabet, dar afecteaza predominant copiii si adultii tineri (75% dintre bolnavii de diabet zaharat tip 1) fiind supranumit diabetul juvenil. In acest caz, o doza zilnica de insulina, recomandata de medic, este necesara supravietuirii, in caz contrar producandu-se o complicatie foarte grava, numita coma diabetica, potential fatala. Al doilea tip de diabet zaharat este insulino-independent, deoarece pancreasul produce suficenta insulina, care nu este insa utilizata eficient de catre organism. Acest tip de diabet apare in special la persoanele mai in varsta, care au probleme de obezitate din cauza inactivitatii fizice, apartin unei etnii predispuse la diabet sau au antecedente personale sau de familie. In jur de 90-95% dintre persoanele care sufera de diabet, sufera de diabet zaharat tip 2, care, din nefericire, apare din ce in ce mai des si in randul copiilor si tinerilor.

            Deoarece analizele de sange sunt facute in medie o data la un an, copilul poate dezvolta o forma de diabet, fara ca analiza precedenta sa o fi prevazut. Aceasta se poate instala, in cele mai rapide cazuri, si in cateva zile sau cateva saptamani, iar semnele bolii pot fi recunoscute daca micutul prezinta: senzatie de sete, foame excesiva, urinare frecventa, scadere in greutate sau oboseala cronica. Simptomele mai agresive apar in momentul in care diagnosticul intarzie sa apara si se pot manifesta prin: dureri de stomac, febra, greata si voma, probleme de respiratie sau respiratie cu miros de fructe, zahar sau vin, irascibilitate fara motiv si vedere incetosata. Daca observati oricare asociere intre aceste simptome, adresati-va de urgenta medicului pediatru, pentru analize si tratament.

 

            Atentia este cheia unui tratament adecvat

            Daca aveti un copil care a fost diagnosticat cu diabet zaharat, de oricare tip, trebuie sa aveti in permanenta atentie la tot ceea ce face copilul. Copiii cu diabet, indiferent de varsta lor, vor fi tentati de toate alimentele, si in special dulciurile, carora le rezista cu greu orice copil. De aceea, o supraveghere atenta a alimentatiei si a exercitiilor fizice copilului dumneavoastra poate face minuni in evitarea oricarei neplaceri produsa de diabetul la copii.

            Tratamentul medicamentos menit sa mentina nivelul glicemiei in limitele normale este administrat in functie de tipul de diabet, varsta si greutatea copilului. In diabetul de tip 1, o anumita doza de insulina trebuie injectata de cateva ori pe zi, iar in diabetul de tip 2, se administreaza o serie de antidiabetice orale, iar in cazul in care pancreasul nu secreta suficienta insulina, sunt necesare si injectii cu hormonul mentionat. În ambele cazuri, alimentele trebuie canatarite foarte strict pentru a doza numarul de carbohidrati si alte substante nutritive ingerate de copil, iar exercitiile fizice sunt extrem de necesare pentru ca micutul sa nu sufere de probleme de supraponderabilitate.

 

            Tratamentul pentru diabetul de tip 1 nu a fost, din pacate, descoperit inca, insa cercetatorii din domeniul medicinei fac eforturi uriase in acest sens, oferindu-le speranta tuturor celor care sufera de aceasta boala metabolica. Parintii care au copii cu diabet trebuie sa fie in continuare optimisti si in special foarte atenti, pentru ca micutii lor sa poata duce un stil de viata sanatos si armonios, in ciuda micilor probleme de sanantate, ce pot fi tinute sub control cu o alimentatie adecvata, exercitii fizice si controale periodice la medic. 

Comentarii

  • Nu s-au inregistrat comentarii. Fii primul care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu

Vizitator - Sâmbătă, 14 Mai 2016
Biokraft Romania

Intreaba medicul

Limba: Romana