Traim intr-o epoca in care suntem bombardati din toate directiile de foarte multe tipuri de dulciuri, unele mai sanatoase, altele mai putin, dar care au un numitor comun, cu potential daunator sanatatii noastre: zaharul. Acesta este prezent in foarte multe alimente pe care le ingeram zilnic, fie ca vorbim de prajituri, sucuri racoritoare, lactate, produse de panificatie si patiserie si chiar fructe sau legume. De aceea, e bine sa stim ce cantitate de glucide consumam zilnic si in ce masura pot fi aceastea benefice organismului si dincolo de ce prag incep sa devina daunatoare. Pentru a putea sti, trebuie sa raspundem la intrebarea: ce este glicemia? Dar, mai intai, se impun cateva informatii despre glucoza.
Glucoza – principala noastra sursa de energie
Fara indoiala, glucoza este unul dintre cei mai importanti combustibili ai organismului uman, oferindu-ne zilnic cantitatea de energie necesara supravieturii si efectuarii diverselor activitati specifice rasei umane. Din punct de vedere biologic, glucoza este un produs obtinut prin descompunerea carbohidratilor ingerati din toate alimentele care ii contin. Acestia se descompun in mono si dizaharide, iar o majoritate covarsitoare este reprezentata de glucoza. Aceasta intra in alcatuirea unor substante importante, precum dizaharidele lactoza, care contine glucoza si galactoza, sau zaharoza, formata din glucoza si fructoza. Asadar, putem observa foarte usor ca glucoza este nu numai o sursa importanta de energie, dar si o substanta foarte prezenta in sistemul organic. Dar care este legatura dintre glucoza si valorile glicemiei?
Ce este glicemia?
În cei mai simpli termeni, glicemia este cantitatea de zahar din sange. Cu alte cuvinte, valorile glicemiei sunt reprezentate de concentratia de glucoza din sange, urmand ca aceasta sa fie transportata la nivel celular prin intermediul unui hormon produs de pancreas, numit insulina. Acest hormon asigura o concentratie optima de glucoza in sange, mentinand astfel glicemia la valori normale. In cazul in care secretia de insulina este una deficienta, concentratia de glucoza din sange creste, determinand astfel aparitia hiperglicemiei, cauza principala a instalarii diabetului zaharat. Metoda cea mai facila prin care ne putem asigura ca insulina este produsa in proportii suficiente si ca aceasta actioneaza eficient in organsim, determinand astfel o glicemie normala, este analiza periodica de sange. Astfel, putem fi siguri ca nu exista nici un risc ca nivelul de glucoza din sange sa ne puna in pericol sanatatea. O alta modalitate de testare este folosirea unui aparat special numit glucometru, avantajul fiind ca aceasta se poate face acasa, oricand se doreste. Daca apelam la aceasta ultima metoda de testare, trebuie sa stim care sunt valorile normale ale glicemiei si care sunt cele mai bune momente din zi pentru acest test.
Valorile glicemiei
Exista mai multe valori ale glicemiei, in functie de momentul in care facem testul de sange si de alimentatia ce preceda acest test. Pentru analiza de sange, o persoana trebui sa tina un post alimentar de 8 ore inainte de a-i fi recoltata o proba de sange, pentru ca alimentele sa nu influenteze nivelul glicemiei.
Asadar, valorile normale ale glicemiei, à jeun (pe nemancate), sunt cuprinse intre 70 si 110 mg/dL, anormalitatea incepand de la 126 mg/dL, stare cunoscuta si ca pre-diabet. In momentul in care nivelul glicemiei, nealterat de alimentatie, este de peste 126 mg/dL, trebuie apelat de urgenta la un medic care va determina viitorul curs alimentar si medicamentos al pacientului. Glicemia poate fi influentata nu numai de alimentatie, ci si de unele medicamente pe care le ingerati pentru alte afectiuni. In aceste conditii, medicul care va face testul glicemic trebuie sa fie informat de orice substanta pe care o consumati in afara dietei alimentare zilnice, pentru a putea aprecia cat trebuie sa fie glicemia normala in cazul acesta.
De asemenea, alti factori care influenteaza concentratia de glucoza din sange sunt obezitatea si stresul, care duc la o crestere a nivelului glicemic. Alimentatia din perioadele de post, exercitiile fizice si sarcina duc, din motive diferite, la o scadere a valorilor glicemiei, iar orice exces din aceasta categorie are un potential de hipoglicemie, in lipsa unui echilibru alimentar si fizic. Asadar, raspunsul la intrebarea „Cat trebuie sa fie glicemia normala?” depinde foarte mult de factorii externi si interni care influenteaza organismul.
Tine glicemia sub control!
Limitele glicemiei sunt, asa cum a fost precizat mai sus, instabile, deoarece variaza in functie de o serie de factori interni si externi. Daca cele clasice sunt intre 70 si 110 mg/dL, parametrii glicemici se pot schimba destul de mult atunci cand am mancat o masa copioasa sau produse care contin carbohidrati. De aceea, e bine sa fim informati in legatura cu toate posibilele variatii ale concentratiei de glucoza din sange si sa nu ne alarmam daca facem un test cu glucometrul si acesta arata niste valori ingrijoratoare. Cel mai sigur este sa repetam testele si abia daca urmatoarele evaluari arata niste valori ingrijoratoare, este necesara consultarea unui medic pentru cateva teste specializate.
In concluzie, trebuie sa fim atenti la numeroase lucruri in momentul in care exista o banuiala ca valorile normale ale glicemiei sunt depasite. Exercitiile fizice, alimentatia adecvata si echilibrata din punct de vedere nutritiv, lipsa stresului si consumul de apa sunt toate metode excelente de a mentine nivelul glicemiei in limite normale si de a avea parte de energie si sanatate in mod natural.