Chiar daca pare greu de crezut, oricine poate fi predispus la diabet, indiferent daca alimentatia sa nu contine preponderent carbohidrati sau nu. Diabetul se instaleaza in momentul in care insulina, hormonul produs de pancreas, nu eficientizeaza absorbtia de glucoza din sange si transportul ei catre celulele organismului, in scopul obtinerii de energie. De aceea, cei care au o secretie insuficienta sau inexistenta de insulina sunt in pericolul de a nu avea glicemia intre valori normale si de a fi victimele diabetului zaharat. Atat pentru bolnavii de diabet, cat si cei sanatosi, trebuie sa isi testeze periodic glicemia pentru a fi siguri ca aceasta nu a depasit pragul critic de 125 mg/dl (pe nemancate) si ca se afla intre 70 si 100 mg/dl, limitele normale. Cei bolnavi de diabet zaharat sunt nevoiti sa o testeze zilnic, sau chiar de mai multe ori pe zi, si de aceea au nevoie de un glucometru.
Ce este un glucometru?
Un glucometru este un aparat de masurat glicemia, adica arata concentratia de glucoza din sange in diverse momente ale zilei. Cele mai raspandite glucometre se bazeaza pe o proba de sange, in urma unei intepaturi intr-unul dintre degete cu un ac steril, care este pusa pe o banda speciala si analizata de catre aparat. In urma acestor teste de glucometru, aparatul va indica valoarea glicemiei, ce poate fi mai apoi interpretata in functie de perioada de timp trecuta de la ultima masa (testul post-prandial) sau, daca testul e facut pe nemancate, dupa o abstinenta alimentara de minim 8 ore, in functie de parametrii normali (testul à jeun). Astfel, persoana care a efectuat testul va sti daca insulina isi face treaba si pericolul diabetului este controlat.
Care este cel mai bun glucometru?
Tehnologia permite diabeticilor (si celor care vor sa fie siguri ca masurarea glicemiei nu le da batai de cap) sa isi monitorizeze indeaproape valorile concentratiei de glucoza din sange si sa se asigure ca aceasta se afla intre limite normale. De aceea, exista o serie de glucometre care utilizeaza din plin aceasta tehnologie pentru a le facilita viata tuturor celor care le folosesc.
Tehnologia Accu-Check
Cei care opteaza pentru un glucometru Accu-Check beneficiaza de remindere de test, care monitorizeaza modul in care alimentatia sau exercitiile fizice influenteaza glicemia, un display usor de citit care afiseaza rezultate in 5 secunde, o medie a testelor din ultimele 7, 14, 30 si 90 de zile si o dimensiune redusa a probei de sange. Performanta acestor teste de glicemie este dusa pe culmi de catre un glucometru Accu-Check Active, care in afara de caracteristicile normale ale unui aparat de masurat glicemia Accu-Check prezinta o capacitate de memorie de pana la 350 de masuratori cu timp si data, independenta de altitudine si un interval de masurare generos, intre 10 si 600 mg/dl. Acest aparat de glicemie Accu-Ckeck Active se foloseste impreuna cu o serie de teste Accu-Check Active, care asigura necesitatea unei cantitati mici de sange, are actiune capilara si dozare in afara glucometrului. Acest aparat de glicemie are un pret ce variaza in jurul a 120 de RON, fiind un pret modic pentru o afisare corecta de valori de glicemie si o memorare a datelor precisa.
Memoria datelor si transferul lor
Este important pentru un pacient de diabet ca glucometrul sau sa ii stocheze datele testelor si valorile glicemiei in diferite perioade de timp. Desigur, la fel de important e si pretul acestor aparate de masurat glicemia si de aceea exista pe piata variante si mai ieftine si mai costisitoare pentru masurarea concentratiei de glucoza din sange. O varianta mai economica, care poate fi sub 100 RON ar fi un glucometru One Touch, cu varianta sa premium de glucometru One Touch Select, ce poate costa in jur de 120 RON.O optiune ceva mai scumpa este un glucometru Beurer, care permite contactul cu alte elemente tehnologice din casa prin USB, si care costa peste 200 de RON. Ambele permit testarea sangelui prin prelevarea unei probe de sange si introducerea ei in glucometru, insa se diferentiaza prin capacitatea de memorare a datelor, baterie mai durabila, calibrare si interfata pentru calculator.
Indiferent de glucometrul in care ne vom pune increderea, este important faptul ca tehnologia ne permite sa ne masuram glicemia la domiciliu intr-un mod facil. Tot ceea ce trebuie sa facem e sa ne analizam nevoile si sa cumparam ceea ce consideram ca ni le satisface intr-un mod cat mai cuprinzator.