Ca orice afectiune cronica, diabetul face ca pacientii sa devina in timp experti in simptome si tratamente variate, in incercarea de a incetini evolutia bolii. Desi aceasta prezinta numeroase simptome greu de confundat, diagnosticarea se face numai dupa analizarea valorii glicemiei, adica a nivelului glucozei din sange. Valoarea glicemiei este cel mai important indicator al starii de sanatate in cazul bolnavilor de diabet, iar reglarea nivelului acesteia se face cu ajutorul unui complex de substante de natura hormonala, care include insulina, glucagonul si adrenalina.
Ce este si cum se masoara glicemia?
Dezvoltarea celulelor din organismul nostru tine de hrana pe care acestea o primesc din alimente. Insa pentru a putea fi absorbite, substantele trebuie transformate prin metabolism in compusi simplificati, printre care si glucoza. Aceasta este sursa principala de energie pentru celule.
Descompunerea glucidelor in glucoza are loc datorita actiunii a doi hormoni: glucagonul, care sustine conversia glicogenului in glucoza, si insulina, responsabila pentru absorbtia si transportul glucozei la celule. Glicogenul este un polizaharid format din mai multe molecule de glucoza.
Masurarea nivelului glicemiei se face fie prin recoltarea de sange intravenos, fie prin recoltarea la nivelul vaselor capilare din varful degetelor. Daca prima metoda indica rezultate pentru mai multe substante aflate in sange si se realizeaza numai in cabinetul medical, cea de-a doua, mai simpla si realizabila acasa, arata doar nivelul zaharului din sange. Persoanele sanatoase au valori normale ale glicemiei, de 73 - 110 mg/dl pe stomacul gol, iar valorile de 111 - 126 mg/dl pot sa indice un diabet latent. Valori de peste 126 mg/dl indica cu certitudine diabet, iar bolnavii de diabet insulino-dependent trebuie sa isi verifice nivelul glicemiei zilnic.
Metode de scadere ale glicemiei
Corpul uman, ca orice sistem bine echilibrat, nu poate functiona normal cu valori nefiresc de mari sau de mici ale glicemiei. In timp au fost descoperite o serie de metode de scadere a acesteia, fie prin dieta, fie direct prin medicamente si administrarea de insulina. Iar avand in vedere ca tratamentul diabetului impune o schimbare majora a stilului de viata, fiecare pacient este bine sa aiba o imagine cat mai completa asupra alimentelor si bauturilor cu rol in scaderea glicemiei sau in cresterea acesteia.
Cateva alimente care scad glicemia sunt:
· Merele – prin continutul lor crescut de apa si fibre, ele favorizeaza tranzitul intestinal si eliminarea glucozei prin urina
· Fasolea pastai – care contin mai putini carbohidrati decat boabele de fasole
· Sparanghelul – o planta mai rar folosita in Romania, cu continut mare de vitamina C dar si de glicogen
· Grepfrutul – o cura de grepfrut poate diminua considerabil nivelul zaharului din sange
· Orice tip de fructe sau legume, neprocesate
· Iaurtul simplu, neindulcit si fara adaosuri de fructe sau cereale
· Afinele, cu care se poate tine o cura de 100g pe zi timp de doua saptamani, cu doua saptamani pauza, repetata in cursul unui an
· Ceapa – plina de vitamine si minerale, poate fi consumata proaspata sau sub forma de decoct ori suc
· Aloe Vera – sub forma de suc sau gel
· Schinduful – care se poate administra sub forma de pulbere bolnavilor de diabet de tip 2
Nivelul glicemiei se modifica daca...
Viata de dupa diagnosticarea cu diabet presupune adoptarea unui program sanatos, care sa includa atat o dieta saraca in glucide, cat si mult sport. Corpurile noastre sunt niste masinarii foarte eficiente, care pot functiona pe termen lung in parametri sub-optimi, insa o boala cum este diabetul ne propune sa ne regandim existenta in termenii reducerii factorilor cu efect nociv.
Primul dintre acestia este stresul. Perioadele prelungite de stres slabesc abilitatea organismului de a gestiona glucidele, asa incat se poate declansa diabet de tip 2, insa nu si diabet insulino-dependent. In special daca sunt cunoscute cazuri de diabet in familie, este bine sa fie evitate ocupatiile sau evenimentele care produc stres pe termen lung si sa se utilizeze metode de reducere a acestuia, cum ar fi yoga sau meditatia.
Un alt factor care aduce modificari in sensul cresterii nivelului glicemiei este cofeina, indiferent ca ea sa gaseste in cafea sau in ceaiuri. Oamenii sanatosi beneficiaza de antioxidantii naturali existenti in cafea, care ajuta la prevenirea diabetului non insulino-dependent, insa consumul acesteia trebuie tinut sub control dupa declansarea bolii.
Nivelul de insulina din sange creste foarte mult si dupa consumul covrigilor si a produselor de patiserie, adevarate „bombe” pline de calorii ascunse. Bogate in carbohidrati cu absorbtie rapida, acestea duc la cresteri abrupte ale cantitatii de insulina necesara in digestie, ceea ce tulbura functionarea pancreasului.
Un alt tip de aliment care trebuie evitat este mancarea preparata prin prajire, si in special carnea prajita servita cu o garnitura cum este orezul sau cartofii. Combinatia de carbohidrati si grasimi face ca nivelul glicemiei sa creasca dintr-o data, iar controlul ei devine dificil.
Tot in categoria de alimente care trebuie evitate sunt si bauturile carbogazoase, inclusiv cele indulcite cu aspartam. Daca zaharul din bauturile normale creste periculos de mult nivelul glicemiei, aspartamul a fost dovedit nociv pentru starea generala de sanatate in cazul in care este ingerat in cantitati mari.
In mod aparent surprinzator, somnul are uneori efect de scadere a glicemiei, motiv pentru care persoanele insulino-dependente trebuie sa ia intotdeauna o mica gustare inainte de a se culca, astfel incat sa evite hipoglicemia.