tratament Diabet Diabetrix | Biokraft
Adaugat on
  • Modifica dimensiunea scrisului: Mareste Micsoreaza
  • Accesari: 691
  • 0 Comentarii

Neuropatia autonoma diabetica. Ce inseamna si cum ne afecteaza vietile, pacalindu-ne vigilenta?

Neuropatia autonoma diabetica. Ce inseamna si cum ne afecteaza vietile, pacalindu-ne vigilenta?

 

Ce este neuropatia autonomă și cum ne afectează viețile

Neuropatia autonomă afectează nervii autonomi, nervi care controlează vezica, tractul intestinal și organele genitale, alături de alte organe.

Paralizia vezicii urinare este una dintre cele mai comune simptome ale acestui tip de neuropatie. Când se întâmplă asta, nervii vezicii urinare nu mai răspund normal la presiune, odată cu umplerea acesteia cu urină. Rezultatul constă în faptul că urina rămâne în vezică, ceea ce conduce la infecții ale tractului urinar.

Neuropatia autonomă diabetică poate cauza, de asemenea, și disfuncții erectile, când afectează nervii care controlează erecția prin excitare sexuală. Chiar dacă se întamplă asta, dorințele sexuale nu sunt diminuate, de obicei.

De asemenea, când nervii care controlează intestinul subțire sunt afectați, poate apărea diareea, în general, noaptea. La polul opus, constipația poate fi un alt rezultat al leziunii nervilor de la nivelul intestinelor.

Uneori, stomacul este și el afectat. Acesta își pierde capacitatea de a „plimba” mâncarea prin sistemul digestiv, cauzând stări de vomă și/sau balonare. Această condiție, denumită și gastropareză, poate schimba perioada de absorbție a mâncării în organism. Practic, capacitatea organismului de a doza corect insulina la cantitatea de mâncare ingurgitată, scade semnificativ.

Cercetătorii nu cunosc încă precis cauza neuropatiei autonome și sunt permanent în căutarea unui tratament mai eficient pentru acest tip de neuropatie.

Simptomele neuropatiei autonome cauzată de diabet

Acest tip de leziunea fectează sistemul digestiv, tractul urinar, organele genitale, inima și vasele de sânge, glandere sudoripare (ce elimină transpirația) și ochii.

Urmăriți cu atenție lista de mai jos și luați în considerare serios orice simptom. Este indicat să le precizați medicului dumneavoastră la următoarea vizită:

        La nivelul sistemului digestiv

-          Indigestie sau senzație de arsură

-          Senzație de greață și regurgitarea de resturi nedigerate (vomă)

-          Senzația că mâncarea rămâne în stomac, în loc să fie digerată

-          Balonare, imediat după masă

-          Senzație de „prea plin”, chiar și dupa o cantitate mică de mâncare

-          Diaree sau constipație

-       Glicemie fluctuantă și imprevizibilă. (Nu poți sa îți dai seama dacă nivelul glicemiei va crește sau scade după masă)

       La nivelul tractului urinar

-          Probleme în controlul vezicii urinare, precum urinarea frecventă sau foarte rară; senzația că aveți nevoie sa urinați chiar dacă, în ciuda încercărilor, nu puteți; scurgeri urinare;

-          Nu simtiți nevoia să urinați, chiar daca vă simțiți vezica plină

-          Pierderea completă a controlului  vezicii urinare

-          Infecții frecvente ale vezicii urinare

La nivelul organelor sexuale

-          La bărbați – probleme în a avea sau menține o erecție, chiar și în timpul actului sexual

-          La femei – probleme în a avea orgasm sau uscăciune vaginală

La nivelul inimii și al vaselor de sânge

-          Amețeală după ce vă ridicați brusc în picioare

-          Senzație de leșin după vă ridicați în picioare sau vă schimbați poziția corpului.

-          Senzații de leșin imprevizibile, fără niciun motiv

-          Ritm cardiac alert, în timpul perioadelor de odihnă

-          Ați suferit un infarct miocardic dar nu ați avut niciun semn de avertizare, precum dureri la nivelul pieptului.

La nivelul glandelor sudoripare

-          Transpirați mult, în special noaptea sau în timp ce mâncați

-          Nu mai transpirați deloc, chiar daca vă este foarte cald

-          Pielea de pe picioare vă este foarte uscată

Alte simptome ale neuropatiei autonome cauzate de diabet

-          Vă simțeați agitat/nervos și/sau slăbit când nivelul glicemiei vă era scăzut, dar acum nu mai primiți aceste semnale de alarmă.

-          Vă adaptați ochii foarte greu la trecerea dintr-un mediu întunecat la un mediu luminat sau când conduceți mașina, noaptea.

Cum aflu dacă sufăr de neuropatie autonomă ca și complicație a diabetului ?

Pentru a afla daca aveți aceasta complicație, va trebui să faceți un examen fizic si câteva teste de specialitate. De exemplu, un test cu ultrasunete folosește unde de sunet pentru a vă verifica starea vezicii urinare. Problemele de la nivelul stomacului se pot identifica folosind raze X si alte teste.

De departe, cel mai important lucru în identificarea și diagnosticarea afecțiunii este raportarea simptomelor către medicul dumneavoastră, imediat ce le observați.

Tratament pentru neuropatia autonomă, complicație a diabetului

Există un număr mare de tratamente pentru leziunile nervilor autonomi. De exemplu, un nutriționist vă poate ajuta să vă planificați mesele dacă simțiți senzația de greață sau vă simțiți prea plin, chiar și după o cantitate mică de mâncare.

Anumite medicamente sau tratamente naturiste, vă pot accelera sau stabiliza digestia și a reduce diareea sau constipația.

Disfuncțiile erectile pot fi, de asemenea tratate cu medicamente, produse naturiste sau homeopatice și chiar anumite dispozitive.

Nu vă neglijați sănătatea. Este important să cunoașteți toate aspectele privind diabetul si complicațiile sale. Doar așa veți putea obține victorii mici, dar constante în lupta pentru o viață mai sănătoasă.

Sursa: diabetes.org

Comentarii

  • Nu s-au inregistrat comentarii. Fii primul care comenteaza acest articol

Lasa un comentariu

Vizitator - Duminică, 08 Mai 2016
Biokraft Romania

Intreaba medicul

Limba: Romana