Cu ajutorul unei diete pentru diabet, al exercitiului fizic regulat si al tratamentul prescris de medic, bolnavii de diabet pot duce o viata normala.
Fiind un dezechilibru metabolic cronic, diabetul este o boala ce poate fi tinuta sub control doar daca alimentatia in diabet este corecta, fara excese, in special in ceea ce priveste zaharurile si carbohidratii.
Vestea buna este ca nu este atat de greu sa cream un plan nutritiv adecvat atunci cand avem diabet. Un meniu pentru diabetici nu trebuie sa fie fad, plictisitor sau foarte restrictiv. Dieta pentru diabet trebuie insa sa tina cont de cateva principii simple: alegerea unei varietati de mancaruri nutritive, in cantitati moderate si pastrarea unui program relativ constant al meselor.
Prima oara cand o persoana afla ca are diabet, de obicei crede ca va trebui sa se abtina de la mancarurile preferate si sa le inlocuiasca cu alimente care nu au niciun gust. Acest lucru este un mit. Fata de alte afectiuni metabolice, diabetul zaharat sau diabetul II este destul de usor de tinut in frau prin atentia acordata unei alimentatii sanatoase.
Alimentele permise in diabet zaharat trebuie sa fie bogate in nutrienti, slabe in grasimi si calorii si se vor prefera alimente precum fructele, legumele si cerealele integrale.
Iata cateva exemple potrivite de mancare pentru diabetici:
· Carbohidrati complecsi. In timpul digestiei, carbohidratii simpli si cei complecsi se descompun in glucoza. Cu cat nivelul glucozei este mai mare, cu atat riscurile asociate in diabet sunt mai accentuate. Alegeti carbohidrati “sanatosi”, precum fructe, legume (fasole, mazare) si lactate low-fat.
· Fibre. Sunt acele alimente pe care organismul nu le poate digera sau absorbi complet. In schimb, sunt o sursa excelenta de sanatate pentru tranzitul intestinal. Fibrele protejeaza inima de boli cardiovasculare si ajuta la controlul zaharului din zange. Alimentele bogate in fibre sunt nucile, semintele, fructele, legumele si cerealele integrale.
· Pestele. Pentru o dieta sanatoasa, este recomandat sa mancam peste de doua ori pe saptamana, ca alternativa pentru mesele bogate in grasimi. Codul si tonul au mai putine grasimi saturate decat carnea de vita sau de pui. Somonul sau sardinele sunt surse bogate in acizi grasi Omega-3, care promoveaza sanatatea inimii prin micsorarea trigliceridelor. Se recomanda evitarea pestelui prajit sau a pestelui bogat in mercur (cum sunt majoritatea tipurilor de peste din crescatorii).
· Grasimi “bune”. Mancarurile care contin grasimi monosaturate sau polinesaturale – cum ar fi avocado, migdalele, maslinele sau uleiul de masline au un efect de scadere al nivelului de colesterol. Grasimile bune trebuie mancate cu moderatie din cauza concentratiei de calorii.
Alegerile nutritionale pentru diabetici sunt asadar permisive si daca se tine seama de indicele glicemic, se pot prepara o multime de retete pentru diabetici gustoase, hranitoare si nutritive. Persoanele cu diabet nu trebuie sa se abtina nici de la dulciuri, caci pentru ei exista o multime de variante de dulciuri pentru diabetici preparate din ingrediente cu un indice glicemic scazut.
Toate retetele pentru diabetici ar trebui sa urmareasca un indice glicemic cat mai scazut pentru a selecta ingredientele, in special atunci cand vine vorba despre carbohidrati. Mancarurile cu in indice glicemic crescut sunt asociate cu cresteri mai mari ale zaharurilor din sange decat cele cu IG mai mic. Carbohidratii complecsi care sunt bogati in fibre, precum orezul integral, painea integral sau cerealele integrale sunt o alegere mult mai sanatoasa si mai nutritiva decat painea, orezul alb sau alimentele foarte procesate.
Asadar, exista o multime de retete culinare pentru diabetici care sunt gustoase si nutritive si, pe termen lung – dieta recomandata in cazul diabeticilor nu este altceva decat pur si simplu o alimentatie sanatoasa, echilibrata si cat mai naturala.
Spre exemplu, un diabetic poate alege pentru micul dejun sa consume 2 clatite din tarate sau faina integrala, servita cu o jumatate de cana de afine si cu o cana de lapte degresat sau un ceai.
Ca gustare dupa cateva ore, se poate consuma o banana sau o mana de seminte sau nuci goji sau migdale.
O idee de cina satioasa si cu un indice glicemic mic se poate prepara din 100 de grame de piept de pui care se poate praji in ulei de masline. La alegere, se pot face si o portie de legume fierte, coapte sau prajite in ulei de masline.
Pe langa pieptul de pui, se poate consuma fara probleme orez brun care se fierbe cu condimente. Cina poate fi completata daca este nevoie cu o cana de lapte degresat.
De asemenea, exista o multime de variante de dulciuri pentru diabetici: la fiecare supermarket exista o sectiune de dulciuri fara zahar, unde se pot gasi diferite sortimente de ciocolata, napolitane, biscuiti sau sucuri preparate cu indulcitori naturali sau sintetici.
Si in casa se pot prepara retete de dulciuri pentru diabetici cu indulcitori si cu indice glicemic mic. Aproape toate deserturile care pot fi facute in casa se pot adapta si pentru nevoile glucidice ale diabeticilor, inlocuind faina alba cu faina integrala si zaharul cu indulcitori naturali sau sintetici. Gustul este la fel de delicios, iar efortul de preparare este acelasi.
Dulciurile care contin cat mai putin zahar sunt o optiune sanatoasa pentru intreaga familie si nu doar pentru bolnavul de diabet. Renuntand la zahar si la faina alba, se poate slabi fara efort intr-un timp scurt si se poate tine sub control greutatea fiecarui membru al familiei.